Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

САЩ си осигуриха 300 млн. дози от евентуална Covid-19 ваксина на AstraZeneca

Съединените щати си осигуриха почти една трета от първия милиард дози, планирани за експерименталната Covid-19 ваксина на компанията AstraZeneca, обещавайки да платят 1,2 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Въпреки че все още няма доказателства, че са ефективни срещу коронавируса, разработваните по цял свят ваксини се разглеждат от световните лидери като единственият реален начин да се рестартират намиращите се в застой икономики и по този начин да се осигури предимство пред другите световни конкуренти.

След като президентът Доналд Тръмп поиска ваксина, Министерството на здравеопазването на САЩ се съгласи да предостави до 1,2 млрд. долара, за да се ускори разработването на ваксина на компанията AstraZeneca, като за САЩ бъдат осигурени 300 милиона дози.

"Този ​​договор с AstraZeneca е основен момент в работата на "Операция извънредно висока скорост" (Operation Warp Speed) ​​за безопасна, ефективна, широко достъпна ваксина до 2021 година", заяви американският здравен министър Алекс Азар.

Ваксината, известна по-рано като ChAdOx1 nCoV-19, а сега като AZD1222, е разработена от Оксфордския университет и лицензирана от британския производител на лекарства AstraZeneca.

Трябва да се има предвид, че все още не е сигурно изграждането на имунитет към корнавируса и поради това все още няма яснота относно ефекта от използването на ваксини.

Сделката на AstraZeneca със САЩ ще позволи изпитание на разработваната ваксина на по-късен етап, известен като Фаза III,  върху 30 000 души в Съединените щати.

Базирана в Кеймбридж, Англия, компания AstraZeneca заяви, че е сключила споразумения за поне 400 милиона дози от нейната ваксина и е осигурила производствен капацитет за един милиард дози, като първите доставки трябва да започнат още през септември тази година, съобщава Ройтерс.

Оказващата се сега най-ценна компания, влизаща в британския фондов индекс FTSE 100, вече се съгласи да достави 100 милиона дози на хората във Великобритания, като 30 милиона от тях още през септември. Британски министри обещаха, че Обединеното кралство ще получи първи достъп до ваксината.

Правителството на САЩ вече сключи сделки за финансова подкрепа за разработване на ваксини с Johnson & Johnson (J&J), Moderna и Sanofi, което предизвиква опасения, че най-богатите страни ще успеят първи да защитят своите граждани.

Ръководителят на компанията Sanofi разгневи френското правителство по-рано този месец, когато каза, че дозите на ваксината, произведени в Съединените щати, могат да отидат първо за американските пациенти, като се има предвид, че страната е подкрепила финансово изследванията на компанията.

AstraZeneca пък заяви, че е в преговори с правителства и партньори по целия свят, включително с Институтът за серуми на Индия, за увеличаване на достъпа и производството, както и че разговаря с различни организации за справедливото разпределение и разпространение на ваксината.

"Бихме искали да благодарим на правителствата на САЩ и Обединеното кралство за съществената им подкрепа за ускоряване на развитието и производството на ваксината", каза главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио.

Индийският серумен институт, който е най-големият производител на ваксини в света, е организирал едно от своите съоръжения с капацитет, който да доведе до производство до 400 милиона дози годишно от Оксфордската ваксина.

Ройтерс напомня, че клиничните изпитания във Фаза I/II на ваксината AZD1222 започнаха миналия месец за оценка на безопасността, имуногенността и ефикасността при над 1000 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години в няколко тестови центрове Южна Англия. Данните от тези изпитания се очакват скоро.

Понастоящем няма официално одобрени лечения или ваксини за Covid-19.

Правителствата, производителите на лекарства и изследователите работят по около 100 програми, а експерти прогнозират, че разработването на безопасно и ефективно средство за предотвратяване на заболяването може да отнеме от 12 до 18 месеца.

Само броени ваксини в процес на развитие са преминали към изпитания върху хора, индикатор за безопасност и ефикасност, както и етап, на който повечето се провалят.

Освен AstraZeneca, други производители на лекарства, включително Pfizer Inc, J&J и Sanofi, също са в различни етапи на развитие на ваксината.

Базираната в САЩ компания Inovio Pharmaceuticals заяви в сряда, че нейната експериментална ваксина произвежда защитни антитела и реакции на имунната система при мишки и и морски свинчета.

По-рано тази седмица пък компанията Moderna представи позитивни данни за потенциалната си ваксина, посочвайки, че тя е произвела защитни антитела в малка група здрави доброволци.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от