Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Исторически срив на британските продажби на дребно през април

Държавният дълг скочи до близо 100% от БВП на Великобритания

Продажбите на дребно в Обединеното кралство отбелязаха исторически спад от над 18% през април, а  британските правителствени заеми нараснаха рекордно, което увеличи държавния дълг близо до 100% от БВП на страната, тъй като коронавирусната криза нанесе силен удар върху икономиката на островната държава.

Продажбите на дребно се сринаха през април с 18,1% спрямо март, когато те се понижиха с 5,2%, тъй като много магазини останаха временно затворени заради мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус, показват данни на британската национала статистика (ONS).

Това е най-драматичното свиване на търговията на дребно от началото на тази статистика на ONS през 1996 г.

На годишна база продажбите на дребно се сринаха през април с 22,6% след понижение с 5,8% през март.

Изключвайки автомобилните горива, продажбите на дребно паднаха през април 15,2%, отбелязвайки рекорден спад от началото на тази статистика през 1988 г.

Всички сектори в търговията на дребно отчетоха месечни спадове с изключение на продажбите извън търговските обекти и на тези в магазините за алкохол, като те скочиха съответно с 18% и с 2,3%.

Заради коронавирусните ограничителни мерки продажбите по интернет нараснаха с рекордните в историята 30,7%.

В същото време продажбите на дрехи се сринаха през април с 50,2% след спад с 34,9% и през март.

Британската официална статистика ONS представи и данни, показващи значителен ръст на държавните задължения, което показва ясно, че коронавирусната пандемия ще окаже съществено влияние върху публичните финанси в Обединеното кралство.

През април нетните заеми в публичния сектор, изключвайки банките, възлизат на 62,1 млрд. паунда, което е с цели 51,1 млрд. паунда повече в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-високото в историята ниво на държавен дълг в рамките на месец и шест пъти по-високо от април 2019 година.

ONS обаче предупреди, че това са първоначални оценки и степента на въздействието на Covid-19 все още е неясна.

Публичният дълг, включително масовото изкупуване на облигации от страна на Английската централна банка, скочи до близо 98% от брутния вътрешен продукт на Великобритания, което отразява по-високите заеми и занижените оценки за размера на британската икономиката въз основа на прогнози на  Службата за бюджетна отговорност (OBR).

Това е най-високият процент на британския дълг спрямо БВП от 1963 г. насам, съобщи официалната статистика ONS.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от