Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските борси с 11-седмичен връх, ръст и на Уолстрийт след дългия уикенд

Европейските борси приключиха търговията във вторник в 11-седмичен връх благодарение на рязко поскъпване на акциите на пътническите агенции и на компаниите за развлечения с оглед на инвеститорски надежди за възраждане на туризма, след като страните на стария континент започнаха постепенно да отварят след повече от два месеца на строги карантинни мерки и блокади заради коронавиурса.

Пазарите на акции на Уолстрийт пък отбелязаха солиден ръст в началото на днешната търговия след дългия уикенд, като широкият индекс S&P500 нарасна над важното психологическо ниво от 3000 пункта за пръв път от 6-и март насам, тъй като американските инвеститори реагират с оптимизъм на поредни информации за разработване на ваксини срещу Covid-19, както и на постепенно съживяващата се бизнес активност на фона на отслабващите ограничителните мерки и в Съединените щати.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 затвори с повишение от 1,08% в 348,92 пункта, отбелязвайки най-високо ниво от 9-и март.

В основната на това възходящо движение беше днешното рязко нарастване с близо 7% на акциите от туристическия сектор, следвайки информации, че Испания и Германия планират да отслабят ограниченията за пътуване на фона на данни, показващи че няма значително нарастване на новозаразените с коронавирус след започналото постепенно разхлабване на ограничителните мерки.

Акциите на IAG, която притежава British Airways, скочиха с 22,54%, на нискотарифната авиокомпания easyJet - с 19% и на туристическата агенция TUI - с цели 52%.

Това помогна за нарастване на британския фондов индекс FTSE100 с 1,24% след вчерашния неработен ден за Лондонската борса заради пролетна банкова ваканция в Обединеното кралство.

Силен ръст с 22,5% отбелязаха и акциите на испанския авиопревозвач International Consolidated Airlines Group, а акциите на InterContinental Hotels поскъпнаха с 9,26%. Това допринесе за ръст на испанския фондов индекс Ibex-35 с 2,15%.

Немският фондов индекс DAX 30 пък се повиши с 1% благодарение и на скок с 683% на акциите на Lufthansa, след като германският авиопревозвач договори държавна финансова помощ за 9 млрд. евро. Подкрепа за позитивното представяне на борсата във Франкфурт оказаха и резултати от последно проучване на GfK, показващи предпазливо подобрение на потребителските нагласи в Германия за юни.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече нарасна с 30% спрямо дъната от средата на март, тъй като надеждите за по-нататъшна икономическа подкрепа и известно подобрение на постъпващите данни подсилват очакванията за по-бързо възстановяване от коронавирусната пандемия.

Всички погледи на инвеститорите са насочени към сряда, когато Европейската комисия ще трябва да представи своя план за икономическо възстановяване на ЕС от коронавирусната криза. Франция и Германия предложиха план за 500 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства за най-силното засегнатите от коронавируса държави и сектори, но страни като Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия  се противопоставиха на това, настоявайки възстановителният фонд да предоставя заеми, а не грантове.

След почивния понеделник за Деня на загиналите във войните (Memorial Day) в САЩ, пазарите на акции на Уолстрийт отвориха със силни повишения, тъй като инвеститорите отново насочиха вниманието си към информации за разработвани ваксини срещу коронавирус и към сигналите, че глобалните икономики започват бавно да да се рестартират след принудително им спиране заради вирусната пандемия.

Индексът на сините чипове DJIA нараства с цели 670 пункта (скок с 2,73%), а технологичният индекс Nasdaq Composite - с близо 1%.

Широкият индекс S&P500 се повишава с 1,9%, връщайки се над важната психологическа бариера от 3000 пункта за пръв път от 6-и мат насам. Всички 11 секторни подиндекси на S&P500 бележат повишения, като най-силен ръст с между 3,5% и 5% бележат финансовият/банков сектор, индустриалният и енергийният сектори.

Индексът S&P500 нарасна с цели 37% от мартенските си дъна на фона на серията стимулиращи мерки от страна на Фед и на американската държава и вече се търгува с около 11% под неговия рекорден връх от февруари.

Подкрепа за силното представяне на Уолстрийт оказа и последно проучване, показващо слабо подобрение на потребителските нагласи в САЩ през май, които подсилват надеждите, че най-лошата част от негативното икономическо въздействие на коронавирусната пандемия вероятно вече е в миналото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!