Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телемедицината бележи възход в България

Виртуален преглед при лекар става съвсем реален чрез ново мобилно приложение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само за два месеца, в условията на социална изолация, неусетно във всички аспекти на живота ни навлезе дистанционната форма на срещи и общуване, които преди изглеждаха немислими. Доскоро пациентите се свързваха с лекарите си чрез всякакви, често не толкова специализирани, платформи и социални мрежи. Това даде идея на български софтуерни специалисти да създадат платформа, която помага за бърз достъп до лекар и преглед във виртуална среда. Мобилното приложение може да се свали безплатно на телефон или компютър, като всеки с лекота може да се ориентира как да борави с него. 

За някои лекари, които по време на социалната изолация не можеха да преглеждат пациентите си на живо, това приложение беше единственият възможен начин да не прекъсват своята практика. Техният брой сред регистриралите се в здравната платформа постепенно се увеличи, като най-търсени през последните седмици се оказаха психиатрите, педиатрите, дерматолозите, УНГ и акушер-гинеколозите.


„Съвсем спокойно можем да кажем, че телемедицината е работила и преди да се въведат противоепидемичните мерки. Те само ускориха процеса на по-широкото ѝ приложение. Бързам да отбележа, че ние нямаме намерение да подменим прегледа при лекаря, а да дадем допълнителен канал, който допреди не е съществувал” – това казва Йосиф Дишлиев, съосновател на платформата Healee.


„Идеята за платформата дойде преди три години – отбелязва IT специалистът. – Искахме да дадем възможност на пациентите да намират правилния лекар и бързо да осъществят разговор с него. От друга страна, искахме да дадем на лекарите инструмент – софтуерно приложение, с което да организират онлайн комуникацията с пациентите. Платформата е уникална, няма аналог. Вече има и застрахователни компании, които я използват.

Безплатното приложение дава не само възможност за надеждна видеоконсултация с лекар. Чрез него се изпращат електронен медицински картон, лабораторни изследвания, медицински снимки и изображения. Пациентите могат да споделят детайли за състоянието си, както и всичко нужно за един пълноценен преглед при лекаря.
Очевидни са ползите от телемедицината в този момент, когато хората се въздържат от посещение на лечебни заведения. Подходящо е и за трудно подвижните и за тези, които нямат време да чакат пред кабинетите” – казва Йосиф Дишлиев. 

Доста разговори се водят и по темата дали трябва възможността за онлайн консултация да бъде частично или изцяло реинбурсирана от НЗОК (Националната здравна каса). Засега само свалянето и инсталирането на платформата са безплатни. Иначе самата консултация със специалист е платена.

„Тя се заплаща от пациента и парите от това плащане отиват към лекаря - обяснява Йосиф Дишлиев. - Всеки лекар сам определя цената за консултацията си. В този смисъл ние сме платформа, която свързва двете страни. Съдейки по обратната връзка, която имаме от лекари и техни пациенти, допускаме, че след като се нормализира ситуацията, макар след много време, ползите от тази платформа ще останат. Хората, които са пробвали, а те са голяма група, вече са разбрали, че това е смислен начин да потърсиш помощ при лекар”.

 Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС-архив, личен архив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени