Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция спря употребата на хидроксихлорохин за лечение на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френските лекари вече не могат да използват хидроксихлорохин за лечение на случаи на Covid-19, показват нови правителствени правила от сряда, след като два френски консултативни органа заявиха, че лекарството може да представлява сериозен риск за здравето, съобщава АФП.

Този ход дойде, след като Френският национален съвет за обществено здраве отправи предупреждение за рискове при използването на хидроксихлорохин за лечение на коронавирус, а регулаторните органи прекратиха клиничните изпитания.

Повод за днешното решение даде и изследване, публикувано миналата седмица в британското медицинско списание Lancet, показващо, че хидроксихлорохинът и хлорохинът увеличават риска от сърдечно заболяване и смърт при пациенти с Covid-19.

В последствие Световната здравна организация заяви, че трябва да бъдат прекратени клиничните изпитания с хидроксихлорохин за лечение на заразени с коронавирус пациенти.

Хидроксихлорохинът бе сочен от президента на САЩ Доналд Тръмп като възможно лекарство за болестта, причинена от коронавируса. Тръмп каза, че прима лекарството като превантивно средство срещу Covid-19.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!