Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Комисия предложи 7-годишен бюджет на ЕС за 1,1 трлн. евро, с който общата финансова мощ на съюза достига 1,85 трлн. евро

EK предлага фонд за възстановяване на ЕС от Covid-кризата за 750 млрд. евро

Италия и Испания получават "лъвския пай" от новия фонд за икономическо възстановяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предложи в сряда пакет на стойност от общо 1,85 трилиона евро за следващия дългосрочен бюджет на ЕС, включващ и Фонд за възстановяване на икономиките на съюза, които са засегнати тежко от коронавирусната пандемия.

"Днес Комисията предлага нов инструмент за възстановяване, наречен "ЕС от следващо поколение", в рамките на обновения дългосрочен бюджет на съюза. Като цяло този европейски план за възстановяване ще вложи 1,85 трилиона евро, за да подпомогне стартирането на нашата икономика и да гарантира, че Европа отскача напред", се казва в документ на ЕК, който е озаглавен "Мигът на Европа: Възстановяване и подготовка за следващото поколение".

ЕК предложи общият бюджет на ЕС за периода 201-2027 г. да възлиза на 1,1 трлн. евро. Предложението е почти същото по размер на това, което европейските лидери обсъждаха през февруари (за бюджет в размер на 1,095 трлн. евро).

Европейската комисия предложи да бъде сформиран Фонд за възстановяване на икономиката на ЕС от коронавирусната криза в размер на 750 млрд. евро. Средствата ще бъдат заемани от пазара и след това ще бъдат отпусканите на държавите членки.

От целия размер на фонда 500 милиарда евро ще бъде отпуснати под формата на безвъзмездни средства, докато 250 милиарда евро ще бъдат заделени за предоставяне на заеми, посочват източници, запознати с въпроса.

Всичко това означава, че общата финансова мощ на бюджета на ЕС ще възлиза на 1,85 трилиона евро.

Предложението на ЕК се различава от това на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел за фонд с безвъзмездни средства на стойност 500 милиарда евро, които да бъдат предоставени за подпомагане на силно засегната от коронавирусната пандемия икономика на Европейския съюз.

Това изглежда като компромисно предложение в опит да се успокои както френско-германския лагер, така и Австрия и още няколко страни членки (Швеция, Дания и Нидерландия), които са против идеята за предоставяне на безвъзмездни средства, настоявайки помощта да става под формата на заеми.

Междувременно Паоло Джентилони, еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси, потвърди тази информация и приветства в Туитър предложението като "европейски пробив", който "ще се справи с безпрецедентна криза".

Италия и Испания ще получат "лъвския пай" от новия фонд за икономическо възстановяване

Италия ще получи безвъзмездна помощ от европейския възстановителен фонд в размер на 81,8 млрд. евро, Испания - за 77,3 млрд. евро, Франция - за 38,7 млрд. евро и Германия - за 28,8 млрд. евро.

В същото време Италия ще вземе и заеми от този новосформиран фонд в размер на 91 млрд. евро, а Испания - за 63 млрд. евро.

По този начин двете европейски държави, които бяха най-силно засегнати от коронавирусната пандемия, ще получат "лъвския пай" от от новия фонд за икономическо възстановяване, предлагащ комбинация от безвъзмездни средства и заеми, заяви високопоставен служител на ЕС.

От общо 750-ти млрд. евро, които Комисията трябва да заеме за фонда за възстановяване, Италия ще получи 173 млрд. евро,  от които 82 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства, а 91 милиарда ще бъдат заеми.

Испания може да получи общо 140 милиарда, от които 77 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства и 63 милиарда под формата на заеми.

Така двете най-силно засегнатите от коронавируса държави ще получат общо 313 млрд. евро от Фонда за възстановяване в размер на 750 млрд. евро.



Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Днес е Международният ден на бирата

публикувано на 07.08.20 в 17:06

Toyota със спад от 64% на нетната печалба

публикувано на 06.08.20 в 09:35