Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания и Италия приветстват предложения от ЕК фонд за възстановяване за 750 млрд. евро

Властите в Испания и Италия приветстваха предложеният от Европейската комисия фонд за възстановяване от коронавируса на стойност 750 млрд. евро.

Испанското правителство заяви, че предложението ще послужи като добра основа за по-нататъшни преговори. То приветства предложението, което отговаря на "много от исканията на Испания".

По-рано днес стана ясно, че Испания ще получи от новия фонд общо 140 млрд. евро, от които 77 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства и 63 милиарда под формата на заеми.

Предложеният от ЕК възстановителен финансов пакет е "отличен сигнал" от Брюксел, заяви и италианският премиер Джузепе Конте, настоявайки, че планът "върви точно в посоката", посочена от Рим.

"500 милиарда безвъзмездни средства и 250 милиарда заеми са справедлива сума. Сега нека ускорим преговорите за новата мярка и да освободим бързо необходимите за нея ресурси", добави той.

Италианският премиер призова членовете на блока да ускорят преговорите за новата мярка, за да се освободят "бързо" необходимите за нея ресурси. По-рано днес стана ясно, че Италия ще получи от новия фонд общо 173 млрд. евро,  от които 82 милиарда ще бъдат безвъзмездни средства, а 91 милиарда ще бъдат заеми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!