Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Луфтханза" отложи одобрението на държавната помощ за 9 млрд. евро заради ЕК

ЕК настоява авиопревозвачът да се откаже от 6 от своите 300 слота на литищата в Мюнхен и Франкфурт

Снимка: БГНЕС

"Луфтханза" (Deutsche Lufthansa AG) съобщи в сряда, че надзорният съвет на компанията е отложил одобряването на пакета държавна финансова помощ в размер на 9 млрд. евро с оглед на условията, които наложи Европейската комисия.

Повод за това даде решение на ЕК да поиска германската авиокомпания да се откаже от правата за кацане на 6 от 300 слота на летищата във Франкфурт и Мюнхен, но "Луфтханза" настоя, че това ще доведе до отслабване на функцията на хъбове на тези летища.

"Условията, посочени понастоящем от Комисията на ЕС биха довели до отслабване на функцията на хъбове на родните летища на "Луфтханза" във Франкфурт и Мюнхен" и трябва да бъдат "анализирани интензивно", се казва в съобщение на компанията.

"На този фон надзорният съвет не успя да одобри пакета за стабилизиране във връзка с условията на ЕС".

Надзорният съвет на авиокомпанията обаче все още разглежда спасителния пакет "като единствената жизнеспособна алтернатива за поддържане на платежоспособността".

Групата "Луфтханза", която също така включва брюкселски, австрийски и швейцарски авиолинии, се намира в тежка финансова ситуация заради пандемията от коронавирус, като всеки час губи по около един милион евро, тъй като около 90% от нейната флотилия е принудително приземена.

Малко след това изявление германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че очаква Комисията да одобри помощта, тъй като "в интерес на ЕС е да се избягва разпродажба на стратегически интереси в индустриалния сектор".

След новината акциите на Deutsche Lufthansa поевтиняват с близо 2% на борсата във Франкфурт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна