Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести в Белгия и Франция по случая с камиона-ковчег от Есекс

Разследващи в Есекс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тринадесет души бяха арестувани в Белгия и тринадесет във Франция в рамките на разследване, започнало, след като през октомври миналата година в хладилен камион във Великобритания бяха открити телата на 39 виетнамски мигранти. Това съобщава БТА, като се позова на съобщения на белгийската и френската прокуратура.

Контейнерът, в който бяха открити телата, идваше от белгийското пристанище Зеебрюге и някои от загиналите бяха пребивавали в Белгия преди да заминат, уточнява Франс прес.

Разследването, осъществено в сътрудничество от Великобритания, Ирландия, Франция и Белгия, доведе до 16 обиска на белгийска територия, повечето в Брюксел. Бяха задържани общо 13 души - 11 виетнамци и двама мароканци, съобщава белгийската прокуратура

В района на френската столица също бяха извършени 13 ареста, информира парижката прокуратура, без да уточни националността им. Задържаните са заподозрени в съучастие в мащабен трафик на хора между Франция, Белгия и Великобритания.

Според източник, запознат със случая, повечето задържани във Франция също са виетнамци.

"Има подозрения, че създадената от трафикантите мрежа всеки ден е превозвала до няколко десетки души в продължение на няколко месеца", подчертава белгийската прокуратура.

Тя добави, че организацията е транспортирала предимно бежанци от Азия, главно Виетнам, и е заподозряна, че "е направила възможно" и транспортирането на 39-те мигранти, открити мъртви на 23 октомври от британската полиция в промишлена зона в Есекс.

Трагедията, получила международен отзвук, показа опасностите от нелегалната имиграция. Безскрупулни трафиканти се възползват от уязвимостта на желаещите да имигрират, като им предлагат несигурни работни места във Великобритания, където те живеят в почти робски условия, отбелязва Франс прес.

Агенцията припомня, че в Ирландия вече беше арестуван предполагаемият организатор на ротацията на различни шофьори, замесени в трафика.

Във Великобритания бяха предявени обвинения на петима души, включително на 25-годишния шофьор на камиона, арестуван в Есекс. През април той се призна пред лондонски съд за виновен в непредумишлени убийства.

Случаят беше свързан и с България, тъй като се оказа, че камионът, в който бяха открити телата, е регистриран у нас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!