Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма отдих за Пери Мейсън

Актьорът Реймънд Бър в ролята на Пери Мейсън от сериала на телевизия CBS, 1961 г.
Снимка: Wikimedia

Пери Мейсън, адвокатът-детектив, се изявява в тази постановка на Радиотеатъра, реализирана през 1986 г. по драматизацията на Илиана Цветанова-Беновска и режисурата на Магда Мирчева в поредицата „Следа“. Както винаги, Пери е блестящ и успява да разкрие добре замаскирано убийство, което иска да спре построяването на увеселително заведение на брега на прекрасно езеро. Случаят попада в ръцете на Пери Мейсън, пристигнал на почивка. Но няма почивка за този вездесъщ адвокат.

Пери Мейсън е най-известният персонаж на американския криминален писател Ърл Стенли Гарднър, благодарение на което намира много проявления в електронните медии – и радиото, и телевизията. Гарднър кръщава героя си на бостънските издатели на любимото му детско списание „Младежки спътник“, с която се забавлявал по време на юношеските си години в селището Малден в щата Масачузетс.

Според мнозина изследователи писателят придава на своя герой собствени черти. Ето как го описва в романа „Случаят с намръщената девойка“: „Пери Мейсън създаваше впечатление на голям и силен човек. Излъчваше особена вътрешна енергия. Посетителката видя широкоплещест мъж с груби черти на лицето и с прям сивоок поглед. Очите му често променяха израза си, но лицето му оставаше винаги спокойно. В този човек нямаше нищо кротко и смирено, веднага ставаше ясно, че това е борец и при това борец, способен колкото трябва дълго да изчаква удобния момент за нанасяне на съкрушителния удар. И да го нанесе точно тогава, когато ще има най-силен ефект, без да изпитва ни най-малки угризения от извършеното“.

80 са романите за Пери Мейсън, а драматизациите и филмиранията са дори още повече. Слушайте тази на Българското национално радио в петък, 30 май, от 18 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна