Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ИзиДжет" планира да съкрати 30% от своя персонал

| обновено на 28.05.20 в 13:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британската нискобюджетна авиокомпания "ИзиДжет" (EasyJet) съобщи, че планира да съкрати с цели 30% броя на своя персонал, тъй като се стреми да намали разходите, за да се подготви за продължителен период на по-слабо търсене на въздухоплавателните услуги поради пандемията от коронавирус.

Компанията, която планира да възобнови полетите си на 15 юни, заяви, че скоро ще започне процес на консултация със служители относно предложенията за съкращаване на работни места. Ако решението остане в сила, това ще означава, че до около 4 500 души биха могли да загубят работата си, тъй като последните данни показват, че "ИзиДжет" има около 15 000 служители.

Авиокомпанията посочи, че това са част от нейните мерки за ограничаване на ежедневните разходи, повишаване на ликвидността и защита на бизнеса и за да гарантира, че ще бъде в най-добра позиция при подновяване на полетите.

"Искаме да гарантираме, че ще излезем от пандемията като още по-конкурентен бизнес от преди, така че "ИзиДжет" да процъфтява в бъдеще", каза главният изпълнителен директор Йохан Лундгрен.

Той потвърди, че се планира намаляване на флота и допълнително съкращаване на разходите, като си дава сметка, че това са трудни решения, които ще засегнат персонала, но целта в крайна сметка е да се защитят максимален брой работни места в дългосрочен план.

Нискотарифната авиокомпания потвърди, че ще поднови полетите си от 15 юни, но не очаква да се върне по-рано от 2023 година към нивата на пазарно търсене от 2019-та.

Авиокомпанията приземи целия си флот през март, след като въздухоплаването по света почти замря. За тримесечието, завършващо на 30 септември, "ИзиДжет" заяви, че очаква да осъществи около 30% от планирания си капацитет на полети спрямо същия период година по-рано, но плановете на компанията ще бъдат преоценени, отразявайки променящите се регулации и клиентското търсене.

Компанията очаква размерът на нейната самолетна флотилия в края на 2021 г. да бъде в долния край на предишният диапазон от около 302 самолета.

"ИзиДжет" заяви, че не е възможно да предоставят финансови прогнози и насоки за остатъка от финансовата година, завършваща на 30 септември, предвид продължаващата несигурност заради коронавирусната криза.

Други авиокомпании като  British Airways, Ryanair и Virgin Atlantic също вече оповестиха съкращения. Британското въздухоплаване и туристическата индустрия междувременно понесоха допълнителен удар, който ще попречи на тяхното възстановяване, заради плановете на правителството от 8 юни да наложи задължителна 14-дневна карантина за всички, които пристигат с полети в страната. Глоба от 1 000 паунда грози нарушителите.

В писмо до вътрешния министър Прити Пател шефовете на повече от 70 туристически агенции и собственици на хотели във Великобритания предупреждават, че мярката ще убие туризма в страната и ще навреди на пътуванията на британците в чужбина. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени