Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кралев проведе онлайн среща с президента на WADA

Красен Кралев
Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе онлайн работна среща с президента на Световната антидопингова агенция (WADA) Витолд Банка, съобщиха от ведомството.

Президентът на WADA стартира провеждането на видеосрещи с всички спортни министри, като първата бе с Красен Кралев.
Витолд Банка благодари на министър Кралев за това, че българският антидопингов център е един от най-принципните и стриктно следва специалните насоки на WADA по време на кризата с коронавируса.

От своя страна Кралев го информира какви мерки бяха взети в България по време на извънредното положение и как се осъществява допингконтролът на спортистите в тази ситуация.

Относно българската Антидопингова лаборатория Красен Кралев подчерта, че разчита на подкрепа за стартиране на процедура за лицензиране от WADA. Банка посочи, че това е един от приоритетите му и очаква от Съвета на Европа да забърза процеса по преглеждане на документите.

WADA стартира нов метод за допингтестове - DBS (Dry Blood Spot), който ще бъде подпомогнат от Антидопингов фонд за солидарност, като кръвта ще се изследва на принципа на тестовете за диабетици, което няма да замени лабораторните допинг тестове, но ще даде възможност за прилагане на допълнителен метод за изследване.

Антидопинговият фонд за солидарност е независим орган, финансиран от доброволни дарения от спонсори, правителства и спортните организации. Президентът на WADA покани министър Кралев да подпомогне включването на български фармацевтични компании към фонда.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Божидар Антонов

Екстремните спортове 28 юни - 4 юли 2020

публикувано на 04.07.20 в 10:02