Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представи нова здравна програма на съюза за 9,4 млрд. евро

Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването представя новата програма EU4Health
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък Европейската комисия представи нова здравна програма за 9,4 млрд. евро, наречена програма EU4Health ("ЕС за здраве"), която ще бъде част от фонда за възстановяване на ЕС от коронавируса за 750 милиарда евро, известен като програма "Следващо поколение ЕС", обяви в четвъртък еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Програмата за здравеопазване EU4Health, която се планира да работи от 2021 до 2027 година, ще има за цел да подпомогне възстановяването на здравния сектор на ЕС след преминаването на коронавирусна пандемия, да помогне за увеличаване на силата на здравните системи и за премахване на слабите точки, открити по време на пандемията, съобщава агенция Франс прес.

"Тази криза с коронавируса даде да се разбере: капацитетът ни трябва да бъде изведен на различно ниво. Нуждаем се от повече Европа в областта на общественото здравеопазване“, заяви еврокомисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на хранитe Стела Кириакиду

"Новата програма EU4Health ще бъде смяна на играта, истинска промяна на парадигмата в това как ЕС се справя в здравеопазването и ясен сигнал, че здравето на нашите граждани е повече от всякога приоритет за нас",
Тези разходи биха представлявали значителен скок в посока на европейската интеграция, тъй като понастоящем здравеопазването е изцяло национална отговорност за държавите членки на ЕС, а в досегашният 7-годишен Европейски бюджет за здаравеопазване бяха заложени едва 413 млн. евро.

С тази нова програма Брюксел се надява да "промени играта" в това как ЕС управлява здравеопазването, посочи пред журналисти г-жа Кириакиду. "По време на кризата имаше пропаст между това, което гражданите очакваха от ЕС, и това, което всъщност бихме могли да направим", допълни тя.

Според еврокомисарят целта е да се инвестира в превенция, подготвеност за криза, животоспасяващи лекарства и оборудване.

Програмата ще служи и за укрепване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата - двете агенции на ЕС.

Комисията също така ще се опита посредством тази програма да засили производството на лекарства в рамките на Европа, тъй като пандемията показа, че ЕС е силно зависим от Китай и Индия при вноса на активни съставки за лекарства и за медицинско оборудване.

Кризата с Covid-19 "изтъкна проблемите и слабостите във веригите за доставка на лекарства, които вече са налични, както и в производствените лекарствени вериги. Това ще бъде приоритет на новата здравна програма", посочи Стела Кириакиду.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!