Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания предупреди ЕС за финансово "самонараняване" заради Брекзит

Лондон и Брюксел са доста далеч от едно общо очертание на търговско споразумение

Майкъл Гоув, началник на британската правителствена служба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските компании биха били губещи, ако ЕС се опита да наложи бариери на финансисти от Лондон, тъй като тези фирми няма да имат достъп до някои от най-солидните пазари в света, заяви началникът на правителствената служба Майкъл Гоув.

"Малко са местата по света, където имате толкова дълбок и широк капиталов пазар като този на Лондонското сити“, заяви Гоув пред комисията по Брекзит в Горната камара на британския парламент.

"Ако в случай, че ЕС избере умишлено да повдигне бариерата пред достъпа на нашите финансови услуги до техния пазар, губещите биха били инвеститори в акции на компании от Европейския съюз, които не биха могли да получат най-добрата желана от тях цена за всяка една сделка“.

"Това би бил друг пример за потенциално самонараняване от страна на ЕС", посочи Майкъл Гоув.

Междувременно британският главен Брекзит преговарящ Дейвид Фрост заяви, че Лондон и Брюксел са "доста далеч от едно общо очертание" на двустранно търговско споразумение.

Официалният британски представител изрази надежда, че на следващия кръг от преговори ще бъде постигнат "конструктивен" напредък, като отбеляза, че е важно да се постигне сигурност по отношение на бъдещите отношения с Европейския съюз.

Фрост обаче заяви, че "в даден момент ще бъде по-важно да се подготвим за края на годината, отколкото да се съсредоточим върху процеса на преговори“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна