Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен предложи пред ООН "зелено" икономическо възстановяване

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че светът се нуждае от инициатива, която да свърже икономическото възстановяване с Целите за устойчиво развитие, за да направи планетата "по-приобщаваща и по-зелена от тази, която познаваме".

Целите за устойчиво развитие (Sustainable development Goals) са набор от цели, свързани с бъдещото международно развитие за периода 2016 – 2030 г, определени от ООН.

Изказвайки се на събитие на Организацията на обединените нации, посветено на финансовата реконструкция след приключването на пандемията от коронавирус, г-жа Фон дер Лайен отбеляза, че икономиката трябва да бъде променена и да стане "по-гъвкава и устойчива".

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН

По-рано по време на същото събитие генералният секретар на ООН Антониу Гутериш представи план за облекчаване на дълга, който ще бъде предложен на страните с ниски и средни доходи, за да им помогне в борбата с икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия.

Той също така призова Международния валутен фонд да емитира т.нар. "Специални права на тираж" (SDR, безналична международна валута на МВФ), за да увеличи ликвидността на фона на кризата, причинена от Cожид-19.

"Облекчаването на смазващия дълг не може да бъде ограничено до най-слабо развитите страни. Той трябва да бъде разширен до всички развиващи се страни и страни със среден доход, които искат дългова отсрочка, тъй като губят достъпа до финансовите пазари", заяви Гутериш на видеосреща на ООН на високо равнище относно икономическото въздействие от пандемията.

Той добави, че около 60 милиона повече хора по целия свят могат да бъдат изтласкани в крайна бедност, тъй като кризата се задълбочава.

Подобен призив отправи и президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Дейвид Малпас, президент на Световната банка

На днешната видеоконференция на ООН Дейвид Малпас призова за по-дългосрочно облекчаване на дълговете на 77-те най-бедни страни в света и заяви, че много от тях ще се нуждаят от постоянно и значително намаляване на дълга, за да се справят с негативното въздействие на пандемията от коронавирус.

Той също така каза, че търговските кредитори трябва да участват в инициативата на страните от Г-20 за облекчаване на дълга при съпоставими условия и "да не използват облекченията на дълга от други".

Дейвид Малпас отхвърли призивите към Световната банка и други многостранни банки за развитие да замразят плащанията по дълга от най-бедните държави, като каза, че това би навредило на способността им да продължат да осигуряват финансиране за други страни-клиенти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени