Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ очаква глобалната икономика да се свие с повече от 3%

Кристалина Георгиева
Снимка: БТА

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в четвъртък, че глобалният брутен вътрешен продукт може да намалее с повече от очакваните преди това 3% в резултат на въздействието на коронавируса.

Говорейки на днешна видеоконференция на ООН на високо ниво за икономическото въздействие на коронавируса, г-жа Георгиева посочи: "Глобалните икономически мерки в момента са станали безпрецедентни и възлизат на 9 трилиона долара във фискалната сфера".

"През април прогнозирахме свиване на световната икономика с 3%, но сега получаваме нови данни, които показват, че свиването може да бъде по-силно", подчерта шефът на МВФ.

Тя добави, че МВФ вече подкрепи с 22 млрд. долара 60 от 103 държави, поискали помощ, като същевременно предлага безвъзмездни средства за покриване на дългови плащания към фонда на 27 от най-бедните му членове за срок от шест месеца.

Кристалина Георгиева също така каза, че МВФ изчислява, че развиващите се пазарни икономики са натрупали дълг от около 77 милиарда долара през април и май, успявайки частично да обърнат посоката на масивния отлив на капиталовите потоци за 100 млрд. долара,  наблюдаван след избухването на коронавирусната пандемия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!