Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха на церемония жертвите от "Хейзел"

Снимка: БТА

Кратка церемония бе проведена в Брюксел, за да отбележи 35-годишнината от трагедията на стадион „Хейзeл“, като бе уважена от малък брой посетители заради препоръките за спазване на социална дистанция.

Отдаването на почит към загиналите се проведе пред стадиона, който сега носи името „Крал Бодуен“, като кметът на Брюксел Филип Клосе и посланиците на Великобритания и Италия също бяха сред присъстващите.

Цветя бяха поставени пред плочата с имената на 39-те жертви, повечето от които италианци, които починаха смазани след размирици преди финала за Купата на европейските шампиони между Ювентус и Ливърпул през 1985. „Важно е сега да не забравяме тези жертви. Този трагичен инцидент сложи край на хулиганството по стадионите“, каза Клосе.

Около 600 души също пострадаха сериозно след масовото движение на привърженици на Ливърпул, което предизвика смазването на фенове на Ювентус, притиснати до стена в сектора.

Двубоят в крайна сметка се проведе, а италианците спечелиха с 1:0 с гол от дузпа. Английските клубове получиха забрана за участие в европейските клубни турнири от УЕФА след инцидента, завръщайки се през сезон 1990/91, като Ливърпул изкара още една година извън Европа. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна