Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пауъл от Фед: Отрицателните лихви не са подходящ инструмент за САЩ

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл заяви в петък, че отрицателните лихвени проценти не са "подходящ инструмент" за американската икономика.

Изказвайки се на видеоконференция, организирана от Центъра за изследвания на икономическата политика "Грисуолд", Пауъл подчерта, че "доказателствата за ефекта от отрицателни лихвени ставки са смесени“ и че тази лихви могат "да пречат на процеса на кредитно посредничество".

Централната банка на САЩ няма да остане "без боеприпаси", когато кредитните лихвени проценти стигнат до или близо до нулата, подчерта той.

Шефът на Фед изрази опасение, че втора вълна от Covid-19 би подкопала доверието на обществото и би довела до по-слабо и по-продължително икономическо възстановяване.

Пауъл също така посочи, че "до дни ще пуснем първите заеми" от програмата на Фед за облекчено кредитиране на т.нар. „Мейнстрийт“.

Обяснявайки структурата на заемите по тази програма, шефът на Фед поясни, че "по-малките заеми ще бъдат от 500 000 долара, а най-големите ще са над 100 милиона долара".

Механизмът на Фед за Мейнстрийт е предназначен за компании, които не могат да достигнат до "публичния пазар и да разчитат на банкови облекчения за кредитиране", добави той.

Председателят на Фед също така посочи, че в момента централната банка използва "инструменти за кредитиране, а не средства за харчене". "Фед е силно ангажиран да ги използва в най-пълна степен", подчерта той, добавяйки, че пандемията Covid-19 е "извънредна ситуация по своята природа, която не сме виждали преди".

Пауъл каза, че централната банка е "пресякла много червени линии, които не са били пресичани никога по време на други кризи".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от