Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалните парични преводи могат да спаднат със 100 млрд. долара заради коронавирусната криза

Снимка: БНР

Очакванията за по-слаб икономически растеж накараха банката Citigroup да намали прогнозите си за глобалните парични преводи, заявявайки, че това ще повиши рисковете за кредитните рейтинги на по-малките развиващи се държави и може да доведе до увеличаване на техните разходи по заемите, съобщава Ройтерс.

Паричните преводи могат да спаднат със 100 милиарда долара при по-лошият икономически сценарий на Citi, което е почти два пъти повече, отколкото очакваното намаление с 68 млрд. долара през 2020г. при основният сценарий на голямата американска банка.

В средата на април тя прогнозира, че размерът на средствата, които мигрантите ще изпратят у дома, ще се свие с около 28 милиарда долара през тази година.

Ако прогнозите на Citigroup се потвърдят, това би причинило най-големи проблеми на страните с малко фискални възможности да смекчат удара от намаляващите парични преводи, което ще ги принуди харчат по-големи суми, за да подкрепят икономиките си чрез нови заеми. Това от своя страна повишава рискове те да не могат да обслужват всичките си задължения.

"Спадът на паричните преводи може да има отрицателни последици за суверенния дългов рейтинг на по-малките нововъзникващи пазари", отбеляза Дейна Питърсън от Cotigroup. "Така например Таджикистан и Шри Ланка са изложени на повишен риск от неизпълнение на задълженията (от държавен фалит), тъй като те имат нетни входящи парични преводи, които представляват значителен дял от техния БВП", добави тя.

Голяма част от негативното въздействие ще зависи от това в коя държава или сектор са работили имигрантите и мигрантите. Работещи мигранти в Съединените щати, които първоначално са пристигнали от Латинска Америка и Азия, са изложени на по-висок риск от загуба на работни места, посочи Citi и следователно ще изпращат по-малко средства у дома.

Ройтерс напомня, че през април Световната банка изчисли, че паричните преводи в глобален мащаб вероятно ще спаднат заради коронавирусната криза със 142 милиарда долара през 2020 г., което би представлявало най-драматично понижение в най-новата история.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!