Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп обвини в слабост американските губернатори във връзка с масовите протести

Доналд Тръмп, президент на САЩ
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини щатските губернатори в слабост и призова за по-твърди мерки срещу демонстрантите след поредната нощ на съпроводени с насилие протести в десетки американски градове, предаде Асошиейтед Прес.

Чрез проведена днес видеоконферентна връзка Тръмп каза на щатските губернатори, че трябва да са "много по-твърди" срещу протестиращите и ги разкритикува за реакцията им. "Повечето от вас са слаби", посочи президентът и добави: "Трябва да арестувате хора".

Протестите бяха предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който почина при арест, извършен от бял полицай в град Минеаполис преди седмица. В някои градове протестите прераснаха в насилие, грабежи и вандализъм.

Главният прокурор Уилям Бар, който участва във видеоконференцията, каза на губернаторите "да доминират" над улиците и да ги контролират, а не да реагират на тълпите. Той ги призова "да преследват нарушителите на реда".

Междувременно от Белият дом заяви, че в скоро време ще има на разположение допълнителни федерални помощи, за да се отговори на протестите в цялата страна.

Протестите на някои места станаха толкова бурни, че накараха много губернатори да се обърнат към Националната гвардия за подкрепа.

Президентът Доналд Тръмп имаше два брифинга в понеделник с министъра на отбраната Марк Еспър и с генералния прокурор Уилям Бар, "като ще има допълнителни федерални активи, разположени в цялата страна", заяви на брифинг прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани.

Според нея Белият дом няма да търпи насилие по време на протестите.

"Президентът даде да се разбере, че това, което виждаме по улиците на Америка, е неприемливо. Няма да толерираме насилие, грабежи, анархия и беззаконие. Най-просто казано, тези престъпни деяния не са протести, не са изявления, това са престъпления, които вредят на невинните американци", подчерта г-жа каза Макенани на брифинг във Вашингтон.

Прессекретарят на Белия дом също така посочи, че изследванията показват, че когато Националната гвардия присъства изключително много на протестите, тя „всъщност деескалира ситуацията и причинява по-малко граждански вълнения“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!