Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгартрансгаз" кандидатства за съфинансиране по ОПИК за газовата връзка България - Сърбия

Булгартрансгаз

Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност", управляващ орган на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. (ОПИК), покани "Булгартрансгаз" ЕАД да представи проектно предложение по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна помощ за техническа помощ за завършване на подготвителните дейности, необходими за началото на строителството на междусистемна газова връзка България-Сърбия, съобщиха от дружеството.

Поканата дава възможност „Булгартрансгаз“ ЕАД да кандидатства за съфинансиране на подготвителни дейности за актуализиране на подробния устройствен план за проекта, за изработване на инвестиционен проект, за извършване на археологически проучвания,  придобиване на вещни права и други.

В резултат от изпълнението на подготвителните дейности ще бъде завършен етапът на проектиране на междусистемната газова връзка между България и Сърбия и ще бъдат издадени необходимите разрешения за строеж.

Средствата по поканата възлизат на 11 734 980 лева и са осигурени от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и национално съфинансиране.

Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е от особена важност за гарантиране на сигурността на енергийните доставки както за България, така и за региона и за ЕС. Интерконекторът има статут на „проект от общ интерес“ за ЕС и е включен във всички списъци с проекти от общ европейски интерес, съставяни до момента. IBS е важна част и от реализацията на концепцията за Газов хъб „Балкан“.

Газопроводът от Нови Искър в България до Ниш в Сърбия е с планирана дължина от 170 км., 62 км. от които на българска територия. След изграждането й, газовата връзка ще бъде с пропускателна способност 1,8 млрд. м3/г. като ще има възможност и за реверсивен поток.

През месец май 2018 г. енергийните министри на Република България и Република Сърбия подписаха съвместна декларация относно изграждането на газовия интерконектор. „Булгартрансгаз“ ЕАД е определен за организатор на проекта и бъдещ оператор на интерконектора на българска територия. Поет е съвместен ангажимент от двете страни за изграждане и въвеждане в експлоатация на газопровода до месец май 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!