Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив при глобалните продажби на смартфони заради пандемията

Глобалните продажби на смартфони отбелязаха рекорден исторически спад през първото тримесечие на настоящата година, когато пандемията от коронавирус удари сериозно потребителските разходи, съобщава изследователската и консултантска фирма в областта на ИТ технологиите Gartner Inc., цитирана от агенция Франс прес.

Проучването на Gartner установи спад с 20,5% при продажбите на смартфони през първите три месеца на 2020 година спрямо година по-рано.

Сривът се случи на фона на повишена икономическа несигурност и въведените през март от редица държави по света строги карантинни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, отбеляза компанията. Друг негативен фактор беше спирането на фабрики, много от които в Китай, произвеждащи компоненти за повечето от големите световни производители на смартфони.

Данните показват, че компанията "Самсунг" (Samsung) е запазила водещата си позиция в света с пазарен дял от 18,5%, въпреки че продажбите на смартфони на южнокорейския производител отбелязаха спад през първото тримесечие с над 22 на сто.

На второ място остава "Хуавей" (Huawei) с пазарен дял от 14,2%, след като китайският технологичен гигант отбеляза спад с 27% при продажбите на мобилни телефони на фона и на налаганите от САЩ санкции.

Трети остава американският технологичен гигант "Епъл" (Apple), въпреки че продажбите на iPhone-и се сви през първото тримесечие с едва 8%, като неговият световен пазарен дял е от 13,7 на сто.

"Епъл" имаше силен старт на годината благодарение на новата си продуктова линия, която доведе до силен импулс при продажбите в световен мащаб“, отбеляза Анет Цимерман, вицепрезидент по научните изследвания в компанията за пазарни изследвания Gartner.

"Възможността на "Епъл" да обслужва клиенти чрез своите онлайн магазини и способността да си върне производството почти до нормални нива в края на март помогна за възстановяването на някои от по-ранните положителни темпове", добави тя.

Според Gartner глобалните продажби на смартфони през първото тримесечие на годината възлизат на 299 милиона бройки в сравнение с 375 милиона година по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна