Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 положителни за Covid-19 от 9,8 млн. тествани в Ухан за две седмици

Между 14 май и 1 юни са тествани над 9,8 милиона жители на китайския град Ухан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай е тествал почти 10 милиона души за коронавируса за малко над две седмици в Ухан – градът, откъдето започна пандемията, като са открити едва 300 позитивни случая, съобщиха властите, предаде АФП.

Между 14 май и 1 юни са тествани над 9,8 милиона жители на града, чието население е около 11 милиона. След асимптоматичните пациенти са открити 300 с положителен резултат за Covid-19.

„Цифрите показват, че Ухан сега е най-безопасният град“, каза на пресконференция Фън Цзъцзян от националния Център за контрол и превенция на заболяванията.

Жители се редяха за тестовете на опашка из целия град в импровизирани центрове, направени на паркинги, паркове и други по-просторни места. На ден се правели по около половин милион теста.

Китай не включва асимптоматичните случаи – т.е. носители на вируса, които нямат симптоми на заболяването, в официалната си статистика за потвърдени инфекции, посочва АФП.

Не е открито асимптоматични хора да са заразили други, обясни Лу Цзусюн, експерт по обществено здраве в Научно-технологичния университет Хуачжун в Ухан.

Вирусът Covid-19 се появи в Ухан в края на миналата година, но броят на заразените рязко започна да намалява от пика в средата на февруари, когато изглежда Китай започна да овладява епидемията с налагането на драстични ограничителни мерки.

Официалните данни на Китай, който има население от около 1,4 милиарда души, сочат, че от коронавируса са починали 4634 – повечето в Ухан, което е доста под числата в значително по-малки страни.

Но има съмнения в достоверността на тези данни, като САЩ изпъкват сред тези, които поставят под въпрос колко информация е споделил Пекин с международната общност.

Тестването в Ухан е струвало на градското правителство 900 милиона юана ($127 млн.), заяви зам.-кметът Ху Ябо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна