Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висок риск от широко разпространени горски пожари в Европа през тази година

Европейският съюз очаква сухото време да причини необичайно разпространение на горски пожари в Европа през следващите месеци, включително в централните и северните региони, които са по-малко изложени на подобен риск, заяви във вторник еврокомисарят за управление на кризи Янез Ленарчич.

На фона на по-високи от средните европейски пролетни температури, през последните дни в Швеция и Северна Франция вече избухнаха горски пожари, показват данни на Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS), съобщава Ройтерс.

Това е в допълнение към пожарите в Италия и Португалия, които държави са уязвими поради по-топлия си климат.

ЕК очаква ситуацията да се влоши много повече през лятото на Европа.

"Този ​​сезон на пожарите се очаква да надхвърли средното ниво от десетки години, що се отнася до броят на пожарите и изгорените райони в Европа", посочи Янез Ленарчич, визирайки периода между юни и септември, който обикновено е най-горещият в Европа.

Г-н Ленарчич все още не може предвиди дали тази година ще бъде по-лоша от миналата, когато горските пожари донесоха рекордни нива на опустошения в Европа, но каза, че Комисията оценява като висок рискът от огромни и множество пожари.

Сухото време в обичайно влажни райони също увеличават рисковете за подобни пожари извън традиционните "горещи точки".

"Зоните, които са предразположени към горски пожари, вече не са само в южната част на Европа, но и в централна Европа и дори в северната част на Европа“, отбеляза Ленарчич, позовавайки се на скорошни пожари и прогнози на националните власти в държавите членки на ЕС.

Така например Белгия, която е в Северозападна Европа, преживя най-сухия месец май от 19-ти век насам, което причини забавяне на растежа на културите и намаляване на добивите в селскостопанската провинция Западна Фландрия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна