Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рено" финализира френския държавен заем от 5 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда "Рено" (Renault) финализира предоставения от френското правителство заем от 5 млрд. евро, засилвайки чрез него финансите на производителя на автомобили на фона на коронавирусната пандемия, която нанесе силен удар върху глобалната автомобилна индустрия.

"Рено" съобщи, че кредитното улеснение посредством гаранции от страна на френската държава, която притежава дял от 15% в компанията, ще достигне до 90% от общата сума на заемите за автомобилния производител, предаде Ройтерс.

В тази кредитна сделка участие взеха банките BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC France, Natixis и SocGen.

В изявление на "Рено" се посочва, че заемът ще помогне за финансиране на ликвидните изисквания на компанията.

Производителят на автомобили ще разпредели средствата до 31 декември 2020 година. Заемът ще има падеж 12 месеца, който срок "Рено" ще може да удължи с още три години, ако е необходимо.

Производителят на автомобили обяви през миналата седмица, че планира да съкрати над 14 000 работни места по света, включително 4 600 във Франция, като компанията ще разчита на доброволно напускане на служители и ще използва пенсионните си схеми.

Това съобщение предизвика протести през миналия уикенда в някои фабрики, включително в завода на компанията в град Мобьож в Северна Франция, въпреки че председателят на "Рено" Жан-Доминик Сенар обеща, че това предприятие няма да бъде затворено.

Новината идва само няколко дни, след като френският президент Еманюел Макрон обеща милиарди евро в подкрепа на автомобилната индустрия на страната, след като пандемията от коронавирус доведе до срив в покупките на автомобили и до принудително затваряне на заводите за няколко месеца.

Акциите на Renault поскъпват с цели 7,5% при старта на днешната търговия на борсата в Париж.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна