Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принц Чарлз: Covid-19 представлява "златна възможност“ за обновяване на глобалната икономика

Принц Чарлз
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пандемията Covid-19 представя на света възможност да направи икономиката по-зелена и по-устойчива, смята принц Чарлз.

Изказвайки се на събитие на Световния икономически форум "Голямото пренастройване" в сряда, наследникът на британския трон предупреди, че промените в климата могат да нанесат още по-големи щети от "страховитата пандемия".

"Заплахата от изменението на климата е по-постепенна, но нейната опустошителна реалност за много хора и за техния поминък по цял свят, както и все по-големият й потенциал да разрушва, надминава дори тази на Covid-19“, посочи той, цитиран от бизнес телевизия CNBC.

"Ако погледнем на планетата като на пациент, можем да видим, че нашите дейности увреждат имунната й система и тя се мъчи да функционира и да процъфтява с оглед на напрежението, което сме наложили на нейните жизненоважни органи".

Принцът на Уелс призова за решителни действия за стимулиране на по-кръгова биоикономика, "която връща на природата толкова, колкото ние вземаме от нея".

"Имаме златна възможност да извлечем нещо добро от тази коронавирусна криза - нейните безпрецедентни ударни вълни могат да направят хората по-възприемчиви към големите визии за промяна“, посочи той.

"Тъй като преминаваме от спасяване към възстановяване, имаме уникален, но бързо свиващ се прозорец от възможности да научим уроците и да се върнем на по-устойчив път. Това е възможност, която никога досега не сме имали и може би никога няма да имаме отново".

Той очерта пет пътища, по които икономиката може да се възстанови от коронавирусната криза, като същевременно се изправи срещу рисковете, породени от глобалното затопляне.

Първото, което посочи принц Чарлз е, че компаниите и политиците трябва да сграбчат въображението и волята на човечеството.

"Второ, възстановяването на световната икономика трябва да постави нова траектория на устойчивата заетост“, добави той.

Третият призив на принц Чарлз беше да се преработят съществуващите системи, така че икономиките по света да могат да преминат към нетни нулеви въглеродни емисии.

"В тази връзка ценообразуването на въглерода може да бъде ключов път към истински устойчиви пазари", каза той. "Страните, предприятията и индустриите, които се движат заедно, могат да създадат икономическа ефективност от мащаб, което ще ни позволи да надскочим колективния си напредък и да ускорим нашия преход".

Според него цената на въглеродните емисии може да бъде приложена от правителствата или чрез добавяне на налог върху дистрибуцията, продажбата или използването на изкопаеми горива въз основа на тяхното съдържание на въглерод, или чрез система от квоти, наречена "ограничаване и търговия", която предварително определя регионални квоти за емисии и позволява на компаниите да наддават за "разрешения за замърсяване".

Принц Чарлз също така призова за даване на нов импулс на науката, технологиите и иновациите, като отбеляза, че кризата с Covid-19 подчерта важността за инвестиране в тези области.

Накрая, каза принцът на Уелс, глобалната икономика трябва да ускори устойчивите инвестиции, като според него това може да предложи значителен икономически растеж и възможности за заетост.

"Време е да уеднаквим устойчивите решения чрез финансиране по начин, който може да трансформира пазара“, каза той. "Това би бил най-драматичният акт на отговорно лидерство, виждан някога от частния сектор по света, и веднага би предоставил катализиращ стимул на публичния сектор да го следва".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!