Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Орбитата на Деймос разкрива тайна от миналото на Марс

Според хипотеза на американски учени древният Марс е бил обкръжен с пръстен от прах и газ

Три изображения, направени през три секунди, показват по-големият от двата спътника на Марс - Фобос, който минава директно пред Слънцето, както се вижда от сондата „Кюриосити“. Изображение от 17 август 2013 г., публикувано от НАСА.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски астрономи предполагат, че в далечното минало около Марс е кръжал гигантски газово-прахов пръстен, за което свидетелстват аномалиите в ъглите на наклона на орбитата на Деймос, един от двата спътника на Червената планета, пише БТА.

Агенцията цитира проучване на Института за търсене на извънземен разум SETI:

"В миналото не се замисляхме защо орбитата на Деймос не съвпада идеално с положението на марсианския екватор. Никой не се опита да обясни тази аномалия. Когато разгледахме проблема от нов ъгъл, наклонът на орбитата на Деймос ни разкри една от най-големите тайни на Марс", обяснява Матия Кък, планетолог от SETI.

Тръгвайки от тази аномалия, неговият екип изказва хипотезата, че в далечното минало Червената планета е имала още един спътник с маса около 20 пъти по-голяма от тази на Фобос.

Гравитационното въздействие между този обект, Марс и Деймос е довело до това, че техните движения са се синхронизирали. Деймос е правел един оборот около планетата, докато другият спътник е правил три оборота.

По този начин двата обекта около Марс бързо са започнали да губят скорост и да се доближават до него.

На даден етап третата марсианска луна, с по-голяма маса и по-близка до планетата, е попаднала под гравитационното поле на Марс и е била разрушена.

По този начин се е образувал споменатият пръстен преди около 3 милиарда години.

Около 80 процента от този прах е паднал на повърхността на планетата, а от останалите 20 процента са останали да кръжат в орбита.

Сега Червената планета има два спътника  - Фобос и Деймос.

Фобос (от старогръцки – „страх“) е по-големият и на по-ниска орбита спътник на Марс. Той носи името на бога на страха от древногръцката митология Фобос, син на бог Арес и брат на бог Деймос. Фобос е на най-ниска орбита от всички други спътници в Слънчевата система – на 6000 км над повърхността на Марс.

Деймос (от старогръцки – „ужас“) е по-малкият и по-отдалечен от двата спътника на Марс. Деймос има радиус от 6,2 км и обикаля Марс за 30,3 часа. Носи името на бога на ужаса Деймос – син на бога на войната Арес от древногръцката митология (римският Марс).

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.