Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия отпуска 9 млрд. евро за водородна стратегия

Това е част от правителствен пакет за икономическо възстановяване от Covid-19 за 130 млрд. евро

Ангела Меркел, канцлер на Германия
Снимка: БТА

Германският пакет за стимулиране на икономическото възстановяване от Covid-19 ще предостави 9 милиарда евро както за местно, така и за трансгранично развитие на водородния капацитет като част от опитите на страната да постигне целите за ограничаване на вредните газови емисии.

Според плановете на Германия се обмисля водородният капацитет на страната да достигне около 5 гигавата (GW) до 2030 година, като до 2040 година ще бъдат инсталирани допълнителни 5 гигавата.

Цената за това ще бъде около 7 млрд. евро, като останалите 2 млрд. евро ще бъдат инвестирани в партньорства със страни, които имат капацитет за ефективно водородно производство.

Тези общо 9 млрд. евро са част от оповестеният в сряда общ стимулиращ икономически пакет на Германия за 130 млрд. евро.

След продължителни преговори в рамките на управляващата коалиция, късно снощи канцлерът на Ангела Меркел обяви пакета за възстановяване от коронавирусната криза, който правителството ще предостави за стимулиране на икономиката на страната и който ще бъде в размер на 130 млрд. евро.

Меркел заяви, че мерките за облекчаване на пострадалата от коронавируса икономика ще включват и понижена ставка на данък върху добавената стойност (ДДС), за да се помогне за увеличаване на потреблението по време на възстановяването от коронавирусната криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна