Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна изолация в Баку и големите градове на Азербайджан за уикенда

Баку
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Азербайджанските власти въвеждат строга карантина в Баку и другите големи градове за уикенда, съобщава БТА. Причината е увеличаването на случаите на Covid-19, посочи премиерът на страната Али Асадов:

"По причина на увеличението в случаите на активно заразяване (с коронавирус) считано от 0 часа на 6 юни до 6 часа на 8 юни в Баку, Сумгаит, Гянджа, Ленкоран и Апшеронския район (който е част от столицата) ще бъде въведен строг карантинен режим".

Премиерът добави, че ако и в другите градове и райони на Азербайджан нараснат случаите на заразяване, то и там ще бъдат въведени строги мерки.

Правителствено постановление за строгите карантинни мерки за уикенда предвижда пълно спиране на работата на всички предприятия и организации.

Изключение ще се прави само за държавните органи, и то за такива, посочени от кабинета (но дори и те трябва да работят с възможно най-малък брой сътрудници), болници, центрове за спешна медицинска помощ, предприятия от сферата на социалните услуги, комуналните служби и непрекъснатите производства.

На гражданите се позволява да напускат постоянния си адрес само при неотложни случаи - при нужда от спешна медицинска помощ или участие в погребение на близък роднина. За времето на строгата карантина няма да работят търговските обекти и общественият транспорт и ще бъде забранено също така и използването на личен транспорт.

Спазването на карантината ще бъде контролирано от министерството на вътрешните работи.

В днешното обръщение си премиерът на Азербайджан подчерта, че след последното отхлабване на въведения специален карантинен режим голяма част от населението просто е престанала да спазва установените правила и препоръки, свързани със социалната дистанция. В резултат на това по думите на Асадов през последните дни случаите на заразяване рязко са се увеличили.

По последни данни на оперативния щаб в Азербайджан са установени 6260 случая на Covid-19, а вчера показателят на инфекциите за денонощие за пръв път надхвърли 300. Общо са починали 76 заразени, а 3665 са оздравели. Над половината от случаите са в Баку.

Първият случай на заразяване беше установен на 28 февруари.

От 14 март е въведен извънреден режим, включващ редица мерки за социална изолация, а от 24 март - карантинен режим, който е в сила до 15 юни. От 27 април властите започнаха поетапно да облекчават мерките, припомня ТАСС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна