Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кадри с полицейска бруталност шокираха САЩ

| обновено на 05.06.20 в 17:22
Бъфало, 4 юни 2020 г.
Снимка: БТА

Десетки хиляди продължават протестите си в САЩ срещу упражняване на насилие от органите на реда. В Бъфало, щата Ню Йорк двама полицаи бяха временно отстранени след появата на видео, от което се вижда как те събарят възрастен мъж на земята.

Инцидентът се е случил по време на отстраняване на протестиращи след влизането в сила на комендантски час. От клипа се вижда как мъж казва нещо на единия от униформените, след което е блъснат и пада по гръб. Записът показва как главата на мъжа се удря в тротоара и от нея започва да тече кръв. Според кметът на Бъфало 75-годишният мъж е бил приет за лечение в болница със сериозно, но стабилно състояние.  Видеото породи нова вълна от недоволство с искания за търсене на отговорност.

А в щата Вашингтон се появи запис, показващ как полицаи в Такома упражняват продължителен побой спрямо афроамериканец с белезници  - Мануел Елис, който почина през март в ръцете на полицията. Тази сутрин кметът на Такома поиска участвалите униформени да бъдат уволнени.

Междувременно в Минеаполис опечалени се включиха в първата мемориална служба за афроамериканеца Джордж Флойд, чиято смърт в ръцете на полицията доведе до масови протести. На службата баптисткият свещеник Ал Шарптън заяви, че убийството на Флойд е нещо, което афроамериканците изпитват ежедневно във всеки аспект в това число сферите на образованието и здравеопазването.

„Време е да се противопоставим в името на Джордж и да кажем „свалете коляно от вратовете ни“, призова Шарптън.

В отделно становище полицията в Аризона публикува детайли от убийството на друг афроамериканец – Дион Джонсън, във Финикс на 25 май, когато бе убит и Флойд.

Джонсън е застрелян от полицай, след като е открит в безсъзнание в кола, която частично блокирала трафика.

При контакт с него е възникнала схватка и полицай го е застрелял, съобщиха органите на реда. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!