Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Барние: Без напредък при последните Брекзит преговори

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последният кръг от преговори между Великобритания и Европейския съюз през тази седмица не постигна значителен напредък, заяви в петък главният европейски преговарящ Мишел Барние, предаде Ройтерс.

Той подчерта, че Лондон и Брюксел остават далеч един от друг по отношение на въпроса с риболова и по други спорни теми.

"Тази седмица нямаше напредък по съществени области... Не можем да продължим вечно така, заяви Мишел Барние на пресконференция, допълвайки, че двете преговарящи страни трябва да постигнат споразумение преди 31-ви октомври 2020 г.

Според него Обединеното кралство "не е показало истинска воля" за разрешаване на въпроса с достъпа на европейски риболовни кораби до водите на Великобритания.

Барние отбеляза също, че търговската сделка с Обединеното кралство трябва да бъде сключена най-късно до края на октомври. "Около 5 месеца, всъщност по-малко. Трябва да използваме това време възможно най-ефективно", каза той.


Подобно послание беше отправено и от британска страна.
"Напредъкът остава ограничен, но нашите разговори преминаха в позитивен тон", посочи главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост. "Преговорите ще продължат и ние оставаме ангажирани с постигането на успешен резултат".

"Близо сме да достигнем границите на това, което можем да постигнем чрез формата на дистанционни официални преговорни кръгове", каза Фрост и допълни: "Ако искаме да постигнем напредък, ясно е, че трябва да засилим и ускорим работата си".

Според него Великобритания е готова да работи усилено за постигане на споразумение, което трябва да включва "равнопоставени условия за риболова и други трудни въпроси" .

Ройтерс пък цитира друг високопоставен британски преговарящ служител, според който Великобритания трябва да работи интензивно през юли с ЕС, за да бъде постигнат напредък в търговските преговори, като той посочи, че преговорите не могат да продължат до октомври.

"Октомври е прекалено късно, за да постигнем сделка. Трябва да работим интензивно сега и през юли, за да намерим компромиси на високо ниво, които да отключат постигането на сделка по всички наши важни преговорни параметри", посочи той.

Официалният британски служител също така заяви, че срещите лице в лице са необходими за постигане на напредък и че Великобритания се ангажира да поддържа политическата декларация, определяща параметрите на преговорите, но че ЕС има различна интерпретация на това какво означават тези параметри.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна