Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНДР прекратява връзките с Южна Корея

| обновено на 09.06.20 в 17:43
Карта показва демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.
Снимка: БТА

Северна Корея прекъсна комуникационните си канали с Юга просъществували малко над две години.

„Стигнахме до извода, че няма нужда да разговаряме пряко с южнокорейските власти, защото те предизвикваха единствено нашата тревога“. Така държавната телевизия в Северна Корея съобщи, че комунистическата държава е прекъснала трите си канала за комуникация с Юга. Това са ежедневната телефонна връзка при 38-мия паралел, линията между армейските щабове и тази между лидера Ким Чен-ун и президентството в Сеул.

По-рано телеграфната агенция на КНДР определи случващото се като първа стъпка от пълно унищожение на всички възможни начини за връзка с „врага“.

Официалната причина - агитационни листовки, които избягали на Юг от години пускат през границата, прикачени за балони. Миналата седмица Ким Йо-чен, сестрата на лидера, определяна и като негов заместник, предупреди, че връзките могат да бъдат прекъснати, ако прехвърчането на листовки продължи, защото то нарушава постигнатите договорки между двете страни през 2018-а. 

Затоплянето тогава последва първата среща между Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп, а Би Би Си отбелязва, че Северът е прекъснал съществената комуникация със Сеул след провала във вторите преговори със САЩ в Ханой. Според анализ на медията Пхенян вероятно създава изкуствена криза, за да има преимущество при бъдещите преговори за ядрената си програма.

Същевременно от ООН алармираха, че Северна Корея преживява „широко разпространен недостиг на храни“ заради мерките срещу разпространението на Covid-19 и затварянето на границата с Китай.

Специалният докладчик на международната организация Томас Кинтана призова за преосмисляне на международните икономически санкции срещу КНДР. Едновременно с това той поиска от Пхенян да допусне хуманитарна помощ, блокирана на границата на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна