Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 терена за монтажни паркинги посочват от „Спаси София“

Снимка: „Спаси София“

10 локации, подходящи за изграждане на монтажни паркинги в кварталите посочват в доклад от организацията „Спаси София“.

Терените са публична или частна общинска собственост и се намират в ж.к. „Люлин“ - 3, 7 и 9 част, в ж.к. „Овча купел-1“, „Младост“ 3 и 4 част, както и в „Зона Б-18“. С тях биха се осигурили още 3000 места за автомобили.

Задълбочаващият се проблем с паркирането и категоричните очаквания на столичани изискват Общината най-сетне да инициира сериозна политика по решаването на този въпрос и без отлагане да насочи сериозни и последователни инвестиции в тази посока, се казва в доклада на организацията. Възможно е тази политика да бъде финансирана в една или друга степен от “ЦГМ” ЕАД, чиито приходи се очаква значително да се увеличат след разширяването на Синя и Зелена зона, реформата на политиката по платено паркиране, както и въвеждането на електронната тикет система в градския транспорт.

Положителните страни на монтажните паркинги са многобройни и затова те се използват масово в европейските и даже балканските градове. Те са сравнително евтини и бързи за изграждане и не се нуждаят от постоянна поддръжка, за да функционират. Изграждането на монтажен паркинг на само две надземни нива, увеличава двойно капацитета на местата за паркиране, но заради ниската си структура, не нарушава визуално или функционално качеството на обитаване на съседните сгради.

Опитът на европейските и балканските градове показва ниски експлоатационни разходи заради дългосрочната устойчивост на конструкцията, а поддръжката се свежда до осветление и периодично почистване.

При търсенето на подходящи терени за строителство на монтажни паркинги са съобразени няколко критерии: 

  • Наличието на терен общинска собственост; 
  • Наличието на достатъчно голям терен с правилна форма, на който строителството на монтажен паркинг ще е ефективно от икономическа и инженерна гледна точка; 
  • Наличието на терен с отреждане за паркинг или транспортно съоръжение, който и към момента се ползва като такъв;
  • Достатъчна отдалеченост от съседни жилищни и нежилищни сгради, така че да не се нарушава качеството на градската среда и обитание на гражданите; 
  • Локация в непосредствена близост до жилищни блокове обществени сгради, в квартали с голяма гъстота на населението.

Идентифицираните 10 терена за строителство на монтажни паркинги отговарят на изброените критерии, се отбелязва в доклада, подписан от Борис Бонев, който е и столичен общински съветник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени