Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хонконгските власти одобриха спасяването на Катай пасифик

| обновено на 09.06.20 в 15:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финансово затруднената хонконгска авиокомпания Катай пасифик (Cathay Pacific) стана поредният авиопревозвач, получил правителствена подкрепа, за да оцелее в коронакризата, съобщи БТА, като цитира Асошиейтед прес.

Правителството на автономния китайски регион одобри план за рекапитализация на стойност 39 млрд. хонконгски долара (5 млрд. щатски долара).

Предвижда се ново дружество под правителствен контрол, наречено Авиейшън 2020 (Aviation 2020), да купи акции за 2,6 до 4,3 млрд. щатски долара, предлагани от Катай пасифик. По дози начин властите ще получат дял от 6 процента в авиокомпанията.

Превозвачът ще получи и заем за 1 млрд. щ. долара от Авиейшън 2020.

Катай пасифик предложи плана в опит да оцелее на фона на почти пълния колапс в регионалните пътувания заради пандемията от коронавирус.

Финансовият секретар в администрацията на Хонконг Пол Чан посочи, че правителството не възнамерява да става дългосрочен акционер в компанията и няма да се намесва в оперативната дейност и ръководството й.

Катай пасифик е сред най-големите авиокомпании в Азия. Тя е основана през 1946 г. от двама бивши военни пилоти, за да помогне за транспорта на стоки от Австралия за Китай.

За първите четири месеца на 2020 г. превозвачът отчете загуба от 4,5 млрд. хонконгски долара (580 млн. щатски долара), а през април обемът на превозите се срина с 99,6 %.

Заради пандемията от коронавирус Катай пасифик спря от движение повечето си самолети, поддържайки само няколко основни товарни и пътнически връзки до дестинации като Пекин, Лос Анджелис, Сингапур, Сидни, Токио и Ванкувър, припомня Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна