Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция посочи заподозрян за убийството на премиера Улоф Палме

Швеският премиер Улоф Палме бе застрелян на 28 февруари 1986 г. в центъра на Стокхолм.
Снимка: БТА

Шведската полиция обяви днес, че затваря разследването за убийството на премиера Улоф Палме през 1986 г., тъй като основният заподозрян – швед, противопоставящ се на лявата му политика, е мъртъв, предаде Ройтерс.

„Това е Стиг Енгстрьом“, заяви прокурорът Кристер Петершон на пресконференция в Стокхолм. „Тъй като е мъртъв, не мога да повдигна обвинения срещу него“.

Графичният дизайнер Енгстрьом бе разпитан като свидетел в началото на разследването, тъй като той бил близко до мястото на убийството. Но полицията го сметнала за ненадежден понеже няколко пъти сменял показанията си. Той се самоубива през 2000 г. на 66-годишна възраст.

Палме бе застрелян в гърба в центъра на Стокхолм на 28 февруари 1986 г., след като се прибирал от кино със съпругата и сина си. 59-годишният премиер освободил охраната си за вечерта.

Убийството предизвика масирана операция за издирване на извършителя, както и множество конспиративни теории за намеса на потайни сили, като се започне от ЦРУ и кюрдски сепаратисти и се стигне до службите за сигурност на Република Южна Африка.

През 34-те години на разследването бяха разпитани над 10 000 души, а 134-ма признаха извършване на престъплението. Оръжието на убийството не бе открито, въпреки че полицията тества общо 788 револвера, посочва АФП.

През юли 1989 г. за убийството на Палме бе осъден дребен престъпник, но присъдата бе отменена месеци по-късно.

Неуспехът на полицията да открие извършителя остави белег върху психиката на страната, която и сега се гордее с безопасността по своите улици, посочва Ройтерс.

Палме бе премиер в периода 1969-1976 и между 1982-а и 1986. Някои го смятат за архитект на съвременна Швеция, но консерваторите мразят неговите антиколониални възгледи и критиките му към САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени