Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия иска да е №1 в света по „зелени“ водородни технологии

Министърът на икономиката Петер Алтмайер в "Мерцедес" с водородна горивна клетка преди пресконференция в Берлин за водородната стратегия на правителството.
Снимка: Ройтерс

Германия се стреми да стане „номер едно“ в света по „зелени“ водородни технологии, смятайки, че горивото, произвеждано от възобновяемия енергиен източник, може да намали въглеродните емисии и да стимулира икономиката ѝ, предаде АФП.

„По причини, свързани с нашата конкурентоспособност, но най-вече за постигане на амбициозните ни климатични цели“ министрите днес решиха да налеят 9 милиарда евро правителствени пари в технологията, каза министърът на икономиката Петер Алтмайер пред репортери в Берлин.

Седем милиарда евро ще отидат в подкрепа за навлизането на водорода на пазара в Германия, а другите два милиарда евро са заделени за „международни партньорства“, добави той.

Екологичният водород е разглеждан от Берлин като ключова елемент във веригата от възобновяеми енергийни източници и крайните потребители, тъй като позволява лесно складиране и пренос на енергия, генерирана от слънцето и вятъра.

Т.нар. зелен водород се произвежда при електролиза – чрез електричество водата се разделя на водород и кислород, а не от изкопаеми горива, както газът е добиван по-рано.

Възможни приложения за новото гориво включват производство на „климатично неутрална“ стомана, където производители експериментират то да замени пещите на въглища, които отделят значителни въглеродни емисии.

„Всички шефове в стоманодобивната индустрия признават, че в дългосрочен план единственият начин за производство на климатично неутрална стомана в Германия… е със „зелен“ водород“, каза Алтмайер.

Той освен това може да се използва за съхраняване на енергия за зимата или за захранване на моторни превозни средства като алтернатива на електромобилите, които се захранват от батерии, добави той.

Германия се стреми към 2030 г. да има производствен капацитет за водород от 5 гигавата, като го увеличи до 10 гигавата най-късно до 2040 г. Берлин се надява за изнася технология и ноу-хау за производство на „зелен“ водород в други страни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна