Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция не позволи на ЕС проверка на кораб край Либия

Гръцка фрегата преди отплаването ѝ за участие в операция „Ирини“ по-рано този месец.

Турски военен кораб не е позволил на новата военноморска мисия на ЕС да извърши проверка за спазването на ембаргото на товарен кораб край бреговете на Либия, предаде АФП, позовавайки се на европейски източници.

Гръцки военен кораб от операцията „Ирини“ се опитал да извърши проверка на товарния кораб в сряда, но това не му се удало заради турския военен ескорт, твърдят медийни публикации в Турция и Гърция.

Петер Стано, говорител по външната политика на ЕС, потвърди, че кораб от мисията „Ирини“ подал сигнал за спиране на съда, но „отговорът не бил утвърдителен“ и инспекция не била извършена.

„Извършваме допълнителна проверка на информацията и причините за това поведение“, каза Стано.

Операция „Ирини“ бе създадена с цел да не допуска приток на оръжия към Либия, където признатото от ООН правителство на националното съгласие в Триполи има за противник силите на ген. Халифа Хафтар, който е подкрепян от Русия.

Турция силно подкрепя правителството в Триполи, което през последните седмици си върна контрола върху всички важни територии в Западна Либия, като изтласка от тях силите на Хафтар, опитали се да превземат столицата при 14-месечната си офанзива.

От старта на операцията миналия месец „Ирини“ е извършила проверка на 75 кораба, каза Стано. Той обаче посочи, че без съгласието на проверявания съд или неговия ескорт, представителите на „Ирини“ не могат да се качат на борда за инспекция.

При такава ситуация случаят се предава на комисия от експерти на ООН.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени