Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази без промяна лихвената си политика и програмите за "количествени облекчения"

Японска централна банка

Японската централна банка запази непроменени основната си лихва и програмите си за кредитиране, известни като "количествени облекчения".

ЯЦБ също така потвърди мнението си, че икономиката постепенно ще се възстанови от щетите, причинени от коронавирусната пандемия, което предполага, че засега тя е предприела достатъчно стимулиращи стъпки в подкрепа на икономиката на Япония, засегната силно от коронавирусната криза.

Очаквано от финансовите пазари, банката запази непроменена основната лихва, на която финансовите институции държат свободните си резерви при нея, на ниво от -0,1%, като това решение беше взето с 8 срещу 1 глас.

Централна банка запази и ангажимента си за закупуване на японски държавни облигации, без да определя горната граница на тези покупки, така че доходността на 10-годишните държавни ценни книжа (JGB) да остане около 0%. ЯЦБ потвърди и програмите за покупки на корпоративни книжа и корпоративни облигации в размери съответно от 2 трлн. йени и от 3 трлн. йени.

Банката обаче увеличи номиналния размер на целия си общ пакет от кредитни програма в помощ на фирмите, изпитващи проблеми с ликвидността, до 110 трлн. йени (около 1 трлн. долара) от около 700 млрд. долара.

Въпреки всички стимулиращ мерки, мнозинството анализатори очакват, че японската икономика ще се свие през настоящото тримесечие с около 20% спрямо година по-рано, след като третата по сила световна икономика вече изпадна в рецесия през предходното тримесечие.

След края на днешното заседание ЯЦБ отбеляза, че японската икономика засега вероятно ще остане в тежка ситуация поради въздействието на Covid-19 както в страната, така и зад граница. Тя повтори, че лихвените ставки ще останат и в бъдеще на сегашните или на по-ниски нива.

Освен това банката заяви, че ще следи отблизо въздействието на коронавирусната криза и е готова да предприеме допълнителни облекчаващи мерки, ако е необходимо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени