Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на икономическите нагласи в Германия и еврозоната за трети пореден месец

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика се подобриха през юни за трети пореден месец с оглед на надеждата, че най-лошата част от драматичния икономически спад, предизвикан от коронавирусната пандемия, ще приключи до лятото.

Това показват резултат от последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, отскочи рязко за трети пореден месец, достигайки през юни 63,4 пункта от 51,0 пункта през май и след като през март се срина до многогодишно дъно от -49,5 пункта (най-ниското ниво на индекса от есента на 2008 г., когато стартира глобалната финансова криза). Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно повишение на индекса на бъдещите икономически очаквания до 60,0 пункта.

Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите икономически условия в Германия, се подобри през настоящия месец до -83,1 пункта от рекордно дъно през май от -93,5 пункта, като това представлява първо подобрение от януари насам.

"Нараства увереността, че до лятото на 2020 година икономиката ще започне да излиза от достигнатото дъно", коментира резултатите от проучването президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах. "Това се изразява в подновено покачване както на текущата, така и на оценката за икономическото представяне в бъдеще".

Той обаче отбеляза, че очакваните приходи в отделните икономически сектори в Германия все още са много различни. Очакванията за печалбите са силно отрицателни за експортно ориентираните сектори като автомобилостроенето и машиностроенето, както и за финансовия сектор.

За разлика от тях, прогнозите са доста положителни за информационните технологии, телекомуникациите, както и за услугите, ориентирани към потребителите.

"Експертите на финансовия пазар продължават да очакват само бавно нарастване на икономическата добавена стойност през третото и четвъртото тримесечие “, коментира проф. Ахим Вамбах.

Нагласите на финансовите експерти относно икономическото развитие на еврозоната през следващите месеци също отбелязаха значително увеличение, като съответният показател се повиши през юни с 12,6 пункта до 58,6 пункта от 46,0 пункта през май и след като през март удари дъно от -49,5 пункта.

Zew индексът на текущата икономическа ситуация в еврозоната също нарасна през юни до -89,6 пункта от -95,0 пункта през май, когато достигна историческо дъно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна