Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипът на Тръмп подготвя план на стойност 1 трлн. долара за инфраструктурни инвестиции

Администрацията на президента Доналд Тръмп подготвя план на стойност 1 трлн. долара за инвестиции в инфраструктура като част от усилията за съживяване на най-голямата икономика в света, която пострада от коронавирусната пандемия, съобщава агенция Блумбърг, цитирайки свои източници, запознати с въпроса.

Предварителната версия, подготвена от Министерството на транспорта, ще запази по-голямата част от средствата за традиционна инфраструктурна дейност, като изграждане на пътища и мостове, но също така ще отпусне средства за 5G безжична инфраструктура и за широколентов интернет достъп в провинцията.

Предвижда се президентът Доналд Тръмп да обсъди широколентовия достъп до провинциалните райони на събитие в Белия дом, което да се проведе в четвъртък.

Съществуващият закон за финансиране на инфраструктура в САЩ е готов за подновяване до 30 септември и президентската администрация смята, че това е възможно средство за преминаване към по-обширен инвестиционен пакет, посочиха източниците на Блумбърг. Те обаче поискаха да не бъдат назовани поименно, тъй като предложението на Тръмп не е окончателно и все още не е официално обявено.

Очертанията на проектоплана са факт, след като депутати и от двете водещи партии съвместно с Тръмп обсъждат времето и обхвата на по-голям стимулиращ пакет за американската икономика, която все още е затънала в рецесия с оглед на въведените преди време строги карантинни мерки, необходими за ограничаване разпространението на коронавируса.

Това е най-новият сигнал от Вашингтон за някакъв вид разходи за инфраструктура преди президентските избори в началото на ноември.

Демократите от Камарата на представителите пък се очакват да излязат със собствено предложение на стойност 500 млрд. долара за подновяване на инфраструктурното финансиране през следващите пет години.

Не е ясно обаче доколко дълго време проектът на администрацията на Тръмп ще допуска правенето на подобни разходи или как ще се плаща за самите инфраструктурни програми, допълва Блумбърг.

Новината за инвестиционна програма за инфраструктура оказва допълнителна подкрепа на американските фондови фючърси преди началото на днешната търговия на Уолстрийт наред с вчерашното решение на Федералния резерв да стартира директни покупки на корпоративни облигации като част от мащабните си програми за подобряване на ликвидността на американския бизнес.

Около час преди началото на търговията на Уолстрийт фючърсите на DJIA нарастват с над 500 пункта (повишение с 1,86%), на S&P500 - с 1,3% и на Nasdaq100 - с 1,25%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени