Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски учени приветстват стероид като "важен пробив" при лечението на Covid-19

Снимка: БТА

Дексаметазон, евтин и широко използван кортикостероид, се превърна в първото лекарство, което показва, че може да спаси живота на пациенти, засегнати тежко от коронавируса, като учените го приветстваха като "голям пробив" при лечението на Covid-19, съобщават Би Би Си, Ройтерс и Франс прес.

Обикновено използван за лечение на редица алергични реакции, както и ревматоиден артрит и астма, дексаметазон е противовъзпалително средство.

Резултатите от изпитанията, обявени във вторник, показаха, че дексаметазон, който се използва за намаляване на възпаление при други заболявания, е намалил смъртността с около една трета сред най-тежко болните от Covid-19 пациенти, приети в болница.

Резултатите предполагат, че лекарството трябва незабавно да се превърне в стандартно лечение при пациенти с тежки случаи на пандемичната болест, посочва изследователите, които ръководят клиничните изпитания.

"Това е резултат, който показва, че ако пациенти, които имат Covid-19 и са на апарати за обдишване или им се подава кислород, получават дексаметазон, това ще спаси живота и ще го направи при забележително ниска цена", заяви Мартин Ландрей, професор от Университета в Оксфорд, който е водещ на клиничното изпитание, известно като изпитанието ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ (RECOVERY).

"Ще бъде наистина много трудно за всяко други едно лекарство да го замени, като се има предвид, че за по-малко от 50 британски паунда ($ 63,26) можете да лекувате осем пациенти и да спасите живот“, каза той по време на онлайн брифинг, цитиран от Ройтерс.

Неговият съизследовател Питър Хорби каза, че дексаметазон е "единственото лекарство, за което досега е доказано, че намалява смъртността - и я намалява значително".

"Това е голям пробив", каза той. "Дексаметазон е евтин, под ръка, и може да се използва незабавно, за да спасят животи по целия свят".

Понастоящем няма одобрени лечения или ваксини за Covid-19, болестта, причинена от новия коронавирус, който уби повече от 431 000 души в световен мащаб.

Британският здравен министър Мат Ханкок заяви, че стандартното болнично лечение на Covid-19 ще включи това лекарството от вторник следобед, добавяйки, че правителството е започнало да складира дексаметазон още през март, след като предварителните проучвания са показали "ранни признаци" на потенциала на лекарството. Великобритания вече е натрупала 200 000 курса на лечение с него.

Главният медицински директор на Англия Крис Уайти заяви, че съобщението от вторник е "най-важният резултат от изпитанията за Cожид-19 досега", добавяйки: "Това ще спаси животi по целия свят".


Проучването RECOVERY сравнява резултатите от около 2100 пациенти, на които на случаен принцип е било назначено проучването на този стероид, с тези на около 4300 пациенти, които не са го получили.

Резултатите предполагат, че чрез лечението с дексаметазон може да бъде предотвратен един от осем смъртни случаи при пациенти с Covid-19, които са на апаратно дишане, посочи професор Мартин Ландрей, както и да бъде предотвратен един фатален изход сред всеки 25 пациенти с Covid-19, които са приемали лекарството и са на кислород.

Сред пациентите с Covid-19, които не се нуждаят от респираторна подкрепа, не е имало полза от лечението с дексаметазон, показват проведените клинични изпитания.

"Ползата за оцеляване е ясна и голяма при онези пациенти, които са достатъчно тежко болни, за да се нуждаят от лечение с кислород, така че дексаметазон сега трябва да се превърне в стандартно лечение при тези пациенти“, посочи Питър Хорби.

Клиничното изпитание RECOVERY започна през април като рандомизирано клинично проучване за тестване на редица потенциални лечения за Covid-19, включително ниски дози дексаметазон и противомаларийното лекарство хидроксихлорохин.

Лечението с хидроксихлорохин обаче беше спряно по-рано този месец, след като Хорби и Ландрей казаха, че резултатите показват, че е "безполезен" при лечението на пациенти с Covid-19.

Оксфордските изследователи заявиха в съобщение до медиите, че планират да публикуват пълните клинични подробности "възможно най-скоро".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна