Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" забавя производството на свой водещ смартфон заради сериозни проблеми със САЩ

"Хуавей" (Huawei Technologies) е поискал от някои свои доставчици да забавят производството на неговия най-нов флагмански смартфон, тъй като китайската технологична компания изпитва проблеми с потенциални прекъсвания във веригата на доставки в резултат на ескалиращи проблеми със САЩ, съобщиха пред агенция Nikkei Asian Review няколко източника, запознати със ситуацията.

Технологичният гигант е поискал спиране на производството на някои компоненти за най-новата си серия смартфони Mate и също така е орязал поръчките на части за следващите тримесечия, опитвайки се да оцени въздействието върху бизнеса със смартфони от затягащия се експортен контрол на Вашингтон, посочват източниците.

Представянето на най-новата серия смартфони Mate, което обикновено се състои през втората половина на годината, е отговорът на Huawei на новото поколение iPhone-и на американския гигант Apple. Huawei, вторият по големина производител на смартфони в света, по принцип възприема най-модерните процесорни дизайни за линията си смартфони Mate, използвайки чипове със собствен дизайн, разработени от нейното полупроводниково поделение HiSilicon.

Действията на администрацията на президента Тръмп през май обаче допълнително ограничиха достъпа на Huawei до американска технология, поставяйки по този начин китайската компания в несигурност относно способността на HiSilicon да доставя части като мобилни процесори, комуникационни чипове и чипове за ускорител на изкуствен интелект.

Това стана факт, след като Съединените щати издадоха заповеди за предотвратяване на доставчици извън САЩ да използват американско технологично оборудване за производство на чипове по спецификации, изготвени от Huawei и HiSilicon.

Това принуди китайския производител на телекомуникационно оборудване да преоцени списъка си с чипове HiSilicon и да потърси алтернативни доставчици за серията си Mate, тъй като се опитва да балансира производството на новия смартфон с очакваното търсене през следващата година.

Според два източника от веригата за доставки, запознати с плана за производство на смартфони на Huawei, компанията е забавила графика си за масово производство за серията Mate с поне един до два месеца.

Днешната информация предполага ново покачване на напрежението между САЩ и Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени