Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания разчита на увеличен експорт при търговските сделки с Австралия и Нова Зеландия

Великобритания разчита, че нейният износ може да нарасне с милиард британски лири в резултат на търговските сделки, които се опитва да постигне с Австралия и Нова Зеландия, определяйки по този начин своите преговорни цели преди началото на официалните преговори.

Австралия и Нова Зеландия са сред основните приоритети на Великобритания за търговски преговори, наред със САЩ, Европейския съюз и Япония, тъй като страната се опитва да дефинира своя независима търговска политика след излизането си от ЕС в края на януари.

"Амбициозни, широкообхватни споразумения за свободна търговия със стари приятели като Австралия и Нова Зеландия са най-добрият начин за нас да постигнем успех по отношения на нашите Брекзит обещания", заяви в сряда министърът на търговията Лиз Трус, предаде Ройтерс.

Целите на правителството за всяка една сделка са до голяма степен сходни и като цяло са насочени към увеличаване на търговията със стоки и услуги и трансгранични инвестиции. Те включват и теми като дигиталната търговия и начини за подпомагане на малкия бизнес да изнася повече.

Британските цели по отношение на търговската сделка с Австралия поставят и акцент върху технологиите, иновациите и изследванията и развитието, докато целите на преговорите с Нова Зеландия се позовават на необходимостта от защита на ангажиментите на двете страни по въпроса за изменение на климата.

Първият кръг от преговори се очаква да се проведе чрез видеоконференция през следващите седмици.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна