Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започва задълбочено разследване на сливането на "Фиат" и "Пежо"

Европейският съюз започва задълбочено разследване на сливането на Fiat Chrysler Automobiles N.V. и Peugeot S.A. (PSA), потвърди в сряда Европейската комисия в съобщение за пресата.

Антимонополните регулатори в ЕС трябваше да решат до 17 юни дали да одобрят сделката в размер на 50 млрд. долара по сливането на автомобилните гиганти Fiat Chrysler и Peugeot Citroën Group (PSA)

Комисията отбеляза, че се притеснява, че сливането може да намали конкуренцията в сектора на лекотоварните автомобил под 3,5 тона, особено в 14 държави членки на ЕС.

"Търговските микробуси са важни за физическите лица, за малки и средни предприятия и за големите компании, когато става въпрос за доставка на стоки или предоставяне на услуги на клиенти. Те са растящ и все по-важен пазара в дигиталната икономика, където частните потребители разчитат повече от всякога на услугите за доставка", посочва ЕК.

"Fiat Chrysler и Peugeot SA, с голямото си портфолио от марки и модели, имат силна позиция в търговските микробуси в много европейски страни. Ние внимателно ще оценим дали предложената транзакция ще се отрази негативно на конкуренцията на тези пазари и ще гарантираме, че ще остане здравословен конкурентен пейзаж за всички лица и фирми, които разчитат на търговски микробуси за своята дейност", заяви европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна