Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на Г-7: Китай да не прилага закона за националната сигурност в Хонконг

От китайска страна Ян Цзечъ от ЦК на ККП отхвърли призива, проведе и разговори с американския държавен секретар Майк Помпейо

Демонстранти държат знамена по време на протест в търговски център в Хонконг, 16 юни 2020 г.
Снимка: БТА

Външните министри на Г-7 призоваха Китай да не прилага закона си за националната сигурност в Хонконг, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Предлаганият закон за националната сигурност сериозно би подкопал принципа "Една страна, две системи" и високата степен на автономия на територията. Настоятелно приканваме правителството на Китай да преразгледа това решение", се казва в съвместно изявление на външните министри на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания и върховния представител на ЕС за външната политика.

Междувременно китайското англоезично издание Global Times съобщи, че проект на новия закон за националната сигурност на Китай за Хонконг беше внесен в четвъртък в Националния народен конгрес.

Китайската комисия по законодателни въпроси обясни, че проектът "предвижда ясни разпоредби за предотвратяване, спиране и наказване на четири вида престъпни деяния в Хонконг - сецесионизъм, подкопаване на държавната власт, терористични дейности и сговор с чужди сили за застрашаване на националната сигурност".

Китай заяви, че категорично отхвърля призива на Г-7 да преосмисли прилагането на закон за националната сигурност в Хонконг, предаде Франс прес.

Позицията заяви членът на Политбюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия Ян Цзечъ в Хавай, където се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо.

Срещата между Помпейо и китайския топ дипломат Ян Цзечъ на Хаваите продължи над 6 часа

Помпейо и Цзечъ проведоха работна среща на Хаваите, на която обсъдиха борбата срещу Covid-19, се казва в писмено изявление на пресслужбата на Държавния департамент, цитирано от Ройтерс.

На преговорите Помпейо подчерта необходимостта от пълна прозрачност и обмен на информация за борба с продължаващата пандемия и за предотвратяване на бъдещи епидемични взривове", се казва в документа.

Двамата също така "обмениха мнения за американско-китайските отношения".

Официалният орган на управляващата Китайска комунистическа "Женмин жибао" пише, че двете страни са изложили подробно своите позиции по съответните въпроси и са се договорили да предприемат стъпки към "реализиране на консенсуса, постигнат от президентите Си Цзинпин и Доналд Тръмп".

Срещата се е състояла в американската военновъздушна база "Хикъм" в Хонолулу - столицата на американския островен щат в средата на Тихия океан тази нощ (сряда през деня местно време) и е продължила над 6 часа, включително и прекъсването за работен обяд), съобщи високопоставен представител на Държавния департамент, присъстват на нея.

Помпейо е пристигнал в Хонолулу с минимален антураж, без журналисти на борда на самолета, а на срещата с китайския гост е бил придружен от своя заместник Стивън Бигън.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна