Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Оттеглянето на САЩ от дигиталните данъчни преговори е "акт на провокация"

Джентилони: ЕС е готов самостоятелно да наложи данък на дигиталните компании

Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер заяви в четвъртък, че оттеглянето на САЩ от преговорите за глобален цифров данък представлява за Париж "акт на провокация".

Изказвайки се в интервю за радио France Inter, Льо Мер потвърди, че "данъци върху дигиталните гиганти" ще бъдат наложени от френското правителство през 2020 година.

Франция ще приложи данъка върху цифровите услуги през тази година, независимо дали САЩ ще се върнат или не на масата на преговори по въпроса, заяви в четвъртък финансовият министър Брюно льо Мер, като нарече "акт на провокация" решението на Вашингтон да се оттегли от разговорите.

В сряда Съединените щати обявиха, че се оттегля от преговорите с европейските държави за нови глобални данъчни правила за цифровите компании, като заявиха, че преговорите не са постигнали напредък.

Франция, една от няколко европейски държави, която въведе новия данък, за да събере повече приходи от цифровите компании, извършващи дейността си на местна територия, се съгласи да спре събирането на този данък, докато текат преговори в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за намиране на глобален подход.

Министърът на финансите Брюно льо Мер заяви, че Франция, Великобритания, Италия и Испания са отговорили съвместно в четвъртък на писмо от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин, с което той обяви оттегляне на Вашингтон от преговорите. Те посочиха, че желаят сделка в ОИСР по този въпрос възможно най-скоро.

"Това писмо на Мнучин е провокация. Това е провокация към всички партньори в ОИСР, когато бяхме на сантиметри от сделка за данъчното облагане на дигиталните гиганти", посочи Льо Мер по радио Fracne Inter.

Европейските страни твърдят, че технологичните фирми плащат твърде малко данък в страните, в които правят бизнес, защото са в състояние да прехвърлят печалбите си по целия свят с малко физическа инфраструктура. Междувременно Съединените щати се противопоставиха на едностранни данъци върху компаниите от Силициевата долина при липса на сделка в рамките на ОИСР.

Льо Мер каза, че независимо дали САЩ ще се върнат или не към масата за преговори за постигане на сделка в ОИСР, Франция ще приложи данъка си за цифрови услуги през тази година. От своя страна Вашингтон заплаши, че ще предприеме ответни тарифни мерки.

ЕС е готов самостоятелно да наложи данък на дигиталните компании

Европейският съюз е готов да се справи сам с данъчното облагане на цифрови услуги на фирми като Google, Amazon, Facebook или Apple, ако няма глобална сделка за такъв данък тази година, заяви в четвъртък европейският икономически комисар Паоло Джентилони.

"Много съжалявам за намерението на САЩ да сложи спирачките на международните преговори за данъчно облагане на цифровата икономика. Надявам се, че това ще бъде временно прекъсване, а не окончателно спиране", посочи Джетнилони.

"Европейската комисия иска глобално решение за въвеждане на корпоративното данъчно облагане в 21-ви век - и ние вярваме, че подходът това да стане в рамките на ОИСР е правилния“, каза той.

"Но ако това се окаже невъзможно през тази година, ние сме категорични, че ще излезем с ново предложение на равнище ЕС", подчерта еврокомисарят.

Великобритания ще продължи да настоява за постигане на глобално решение за данъчно облагане на международни дигитални компании като Google и Facebook Inc, въпреки че САЩ напуснаха преговорите, съобщи в четвъртък и говорител на британската финансово министерство.

Този месец Съединените щати започнаха разследвания на цифровите данъци във Великобритания, Италия и Испания заради опасенията, че те са насочени несправедливо към американските компании.

Близо 140 държави водят преговори за първото пренаписване на международните данъчни правила от поколение насам, за да ги актуализират за глобалната цифрова ера. Целта е да се постигне споразумение преди края на годината, въпреки че епидемията от коронавирус забави напредъка в преговорите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна