Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на оборота на германските туристически компании с 23% през първото тримесечие

Коронавирусната криза се отрази силно негативно на оборота на доставчиците на туристически услуги в Германия през първото тримесечие на 2020 г. - още преди страната, Европа и целият свят да въведат силно рестриктивни мерки за овладяване на пандемията, показват данни на официалната немска статистика Destatis.

Според Destatis оборотът в сектора на туристическите агенции, туроператори и други свързаните с тях дейности е намалял приблизително с 23% през първото тримесечие на настоящата година спрямо последните три месеца на 2019 година.

Това е най-големият спад на оборота в туристическата индустрия от 2008 година насам, отбелязва Федералната статистика на водещата европейска икономика.

Destatis също така напомня, че през 2018 година близо 110 хиляди души са били заети в туристическата индустрия, разполагаща с около 13 хиляди компании, като през същата година средно по 1000 евро са били потребителските разходи за пакетни почивки.

Дали наскоро облекчените правила за пътуване ще дадат тласък на индустрията ще зависи не на последно място от желанието на германските потребители да пътуват и да харчат, отбеляза немската статистика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени