Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко подобрение на потребителските нагласи във Великобритания през юни

Има опасения, че това е ефектът, известен като "отскок на мъртвата котка"

Британските потребителски нагласи отбелязаха през този месец най-рязко подобрение от близо четири години с оглед на разхлабените противоепидемични мерки, въпреки че те все още остава далеч под нивата от началото на годината, показват резултати от последно проучване, оповестени в петък.

Индексът на потребителското доверие на института GfK се увеличи през юни до -30 пункта от -36 пункта през май, достигайки най-високо ниво от месец март насам, когато все още не бяха напълно въведени строгите карантинните мерки, целящи ограничаване разпространението на коронавируса.

Подобрението съвпада и с други данни, показващи известно възстановяване, след като британската  икономическа продукция се срина през април с безпрецедентните 20%, когато много предприятия преустановиха дейността си, магазините бяха затворени, а хората трябваше да си останат у дома.

Институт GfK обаче отбеляза, че няма гаранции за продължаване на това подобрение на потребителските нагласи.

"Тъй като пазарът на труда вероятно ще продължава да губи работни места, трябва да поставим под съмнение дали виждаме ранни признаци на икономическо възстановяване или това рязко подобрение на потребителските нагласи не представлява т.нар. "подскок на мъртвата котка".

"Повечето залози изглежда ще бъдат в полза на подобен отскок на мъртвата котка", каза директорът на GfK Джо Статън, визирайки известният във финансовите среди термин, чрез който се отбелязва кратко възстановяване/подобряване на цените на дадени активи след техен брутален спад, преди обаче подобен отскок да бъде последван от нов спад.

Въпреки силното нарастване на потребителските нагласи през юни, индексът на института GfK е все още с над 20 пункта по-ниско от неговото ниво в началото на годината.

Самото подобрение през юни беше най-рязкото от близо 4 години насам и беше обусловено от по-голямото доверие на домакинствата в Обединеното кралство по отношение на перспективите за личните им финанси и общата икономика през следващата година, както и по-голямото желание за покупки на скъпо струващи стоки като автомобили, мебели и техника за дома.

Ден по-рано управителят на Английската централна бана Андрю Бейли заяви, че изглежда, че британската икономика е на път да се свие по-малко през първата половина на годината, отколкото се очакваше преди месец, въпреки че това не означава непременно, че ще има силен икономически подем.

Повече от 9 милиона трудещи се, които понастоящем все още не могат да се върнат на работа поради ограничителните противоепидемични мерки, бяха предпазени от непосредствения риск от безработица чрез държавна програма за подпомагане на техните заплати. Тази програма обаче трябва да приключи през октомври и не е ясно дали секторите като хотелиерския и туристическия бизнес ще успеят да се върнат към нормалния работен капаците.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени