Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха динозавърско яйце на 66 милиона години в Антарктида

Скелет на мозазавър в музея в Маастрихт
Снимка: Wikipedia

Международен екип от учени установи, че мистериозната вкаменелост във формата на каменна топка, открита през 2011 г. в Антарктида, е яйце, снесено преди милиони години от гигантското морско влечуго мозазавър*. Откритията на изследователите са публикувани в списание „Nature”.

Проучвайки вкаменелостта с помощта на микроскопи, експертите открили няколко слоя на външната мембрана, което потвърдило подозрението им, че това е яйце с мека черупка. Експертите открили, че възрастта на находката е около 66 милиона години.

Отбелязва се, че тази находка е първото изкопаемо яйце, открито в Антарктида. 

Откритието е ценно и с това, че поставя под въпрос преобладаващата в науката теза, че същества като мозазавъра не снасят яйцата си.

Според учените, в далечното минало – преди около 200 милиона години, Антарктида също е била обитавана от динозаври.

Информацията е на БГНЕС.

*Мозазаврите (Mosasaurus) са големи гущероподобни хищници, обитавали плитки епиконтинентални морета и крайбрежните им зони, обхващащи през късната Креда обширни територии. Според някои учени тези хищници са далечни родственици на съвременните варани и игуани. Дишали са атмосферен въздх и са били активни плувци. Хранели са се с риба, морски костенурки, и главоноги.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна