Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишки разпознаха синтетични миризми, създадени по електронен път

Учени в САЩ за пръв път създадоха електронен сигнал, който може да бъде идентифициран като миризма от мозъка на лабораторни мишки, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Целта на екипа на Едмунд Чън от Нюйоркския университет била да се изучи начинът, по който бозайниците възприемат и различават уханията. 

В хода на изпитанията били използвани генно модифицирани мишки, така че техните неврони да бъдат активирани чрез оптична нишка. 

Тази техника е известна под името оптогенетика.

Ексериментите били концентрирани върху обонятелната луковица, структура, разположена зад носа както при хората, така и при животните. Екипът обучил лабораторните мишки да разпознават сигнала на изкуствена миризма, като използвал оптичен лъч, за да активира шест нервни снопа в обонятелната луковица в определен ред. 

Животните били възнаграждавани, когато я разпознавали, като повдигали специално лостче за целта. Когато задействали механизма, но при активиране на друга комбинация нервни снопчета, те не получавали нищо.

По този начин учените успели да разгадаят механизма на обонятелните възприятия на лабораторните животни при постепенна смяна на комбинациите и наградите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна